Winst voor Lega Nord en PDS in Italië

ROME, 21 JUNI. De ex-communistische PDS en de naar autonomie strevende Lega Nord zijn de grote winnaars geworden van de gisteren gehouden tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen in Italië. De kandidaat van Lega Nord, Marco Formentini, is tot burgemeester van Milaan gekozen. In Turijn is de kandidaat van ex-communistische PDS, Valentino Castellani, als winnaar uit de bus gekomen.

Zo'n 6.5 miljoen Italianen in 145 steden konden gisteren naar de stembus om rechtstreeks een burgemeester te kiezen. Die rechtstreekse verkiezing is onderdeel van de politieke hervormingen die zijn doorgevoerd om te komen tot een effectiever en minder corrupt bestuur.

Formentini haalde in Milaan, van oudsher de stad van de socialistische oud-premier Bettino Craxi, ruim 57 procent van de stemmen en versloeg de kandidaat van links, Nando Dalla Chiesa, die bijna 43 procent haalde. “Dit is een duidelijke boodschap van de goede, hard werkende mensen in dit land”, aldus een juichende leider van de Lega Nord, Umberto Bossi. Bossi noemde vervroegde algemene verkiezingen nu dringend noodzakelijk, zodat Italië een parlement kan krijgen dat de veranderde stemming onder de bevolking beter weerspiegelt.

De verliezer in Milaan, Dalla Chiesa, die werd gesteund door de linkse alliantie en de anti-mafia groepering La Rete, haalde na zijn nederlaag hard uit naar de Lega Nord. Hij hekelde het racistische karakter van de Lega: “Het zal niet eenvoudig worden om te wonen in een stad waarin iemands toekomst wordt bepaald door de plaats waar hij is geboren.” De Lega eist niet alleen grotere autonomie voor het noorden van Italië en een minder grote greep van Rome op het openbare leven, maar wil ook een einde maken aan de illegale immigratie uit het noorden van Afrika. In een televisiedebat zei Formentini zaterdagavond, dat er “niet nog meer buitenlanders moeten komen die autoruiten en verkeerslichten wassen of sigaretten of drugs verkopen op straat”.

De christen-democraten, die veertig jaar lang het politieke toneel beheersten, hadden weinig kandidaten meer over in de tweede ronde. Deze ronde was een bevestiging van de trend die zich al in de eerste ronde op 6 juni aftekende, dat de tradiotionele regeringspartijen politiek zwaar gehavend zijn door de beschuldigingen van corruptie en van banden met de mafia.

In Turijn behaalde Valentino Catellani met steun van de PDS een verrassende overwinning op Diego Novelli, die al van 1975 tot 1985 (communistisch) burgemeester van deze stad was. De PDS haalde ook steden als Ancona, Ravenna, Sienna, Terni en Agrigente (op Sicilië) binnen. De opkomst was 68 procent, ruim acht procent lager dan op 6 juni. (Reuter, AFP)