Veerdiensten mogen niet in staking

LEEUWARDEN, 21 JUNI. De door de bonden aangekondigde stakingen op de veerdiensten naar Ameland en Schiermonnikoog gaan niet door. De president van de Leeuwarder rechtbank bepaalde zaterdag in een kort geding dat door de beide gemeenten was aangespannen, dat niet gestaakt mag worden door het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten.

Volgens de president dreigt door een algehele staking, die voor vandaag was gepland, een isolatie van de bevolking op de eilanden. De vervoersbonden CNV en FNV wilden de veerdiensten stilleggen om kracht bij te zetten aan hun eis voor loonsverhoging. De werknemers van Wagenborg verdienen, afhankelijk van de functie, 1 tot 7,85 procent minder dan hun collega's van rederij Doeksen en TESO.

De bonden hebben furieus gereageerd op de uitspraak van de rechtbank. Districtsbestuurder L. van der Ven van de Vervoersbond CNV Noord-Nederland noemt het stakingsverbod "ongehoord'. Bovendien waren volgens hem regelingen getroffen in geval van eventuele calamiteiten. De bonden gaan in hoger beroep tegen het vonnis.

Directeur A. Veldman van Wagenborg bood de bonden dit weekeinde een gefaseerde lonsverhoging van 4,25 tot 5,85 procent. Dit bod was voor de vervoersbonden onaanvaardbaar. “Wij wensen niet tot 1995 te wachten voordat het loonniveau gelijk is aan dat van Doeksen”, aldus Van der Ven. De bonden willen pas dit najaar opnieuw om de tafel gaan zitten met de directie van Wagenborg. Tot die tijd blijft de oude CAO van kracht. Wel is overeenstemming bereikt over ziektewetregelingen en het WAO-gat.