Toekomstconferentie over Antillen onzeker

DEN HAAG, 21 JUNI. De tweede toekomstconferentie over de Antillen gaat waarschijnlijk niet door. De kans dat de conferentie donderdag in Willemstad doorgaat is “zeer klein”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst aan het eind van de ochtend. Eind van de middag zal premier Lubbers, in Kopenhagen voor de Euro-top, een definitieve beslissing nemen.

Vorige week werd duidelijk dat de regering van de Antillen onoverkomelijke bezwaren heeft tegen voorstellen die premier Lubbers heeft gedaan op het gebied van fiscale maatregelen en rechtspleging. Curacao voert de felste oppositie. Het eiland wil op 1 januari in navolging van Aruba een "status aparte', maar de regering is van mening dat Nederland daaraan te veel voorwaarden verbindt.

Don Martina, oud-premier van de Nederlandse Antillen en tegenwoordig oppositieleider in het eilandbestuur van Curaçao, noemt vandaag in een gesprek met deze krant de Nederlandse opstelling “bedreigend en zelfs beledigend”. Nederland heeft volgens Don Martina gedreigd Curaçao uit het koninkrijksverband te stoten wanneer het niet aan de tweede toekomstconferentie wil deelnemen. Martina: “Eén ding moeten de Nederlanders goed begrijpen: onafhankelijkheid is onze zaak.”

Premier Lubbers beraadt zich nog of hij zelf of vergezeld van een kleine delegatie naar de Antillen zal gaan om het overleg over de toekomst van de eilanden vlot te trekken. Er is ook een mogelijkheid dat een delegatie vanuit Aruba en de kleinere eilanden naar Nederland zal komen.