Thomas Chapin

Thomas Chapin Trio plus Brass: Insomnia (Works KFWCD 132). Distributie: Knitting Factory.

De "freebop'-saxofonist/fluitist Thomas Chapin is druk bezig zich uit de marge te vechten. Na twee pure trio-cd's, Anima en Third Force, heeft hij zich op Insomnia met koper versterkt: twee trompetten, twee trombones en een tuba. Geen slecht idee, zo blijkt al snel. De extra mogelijkheden aan klank en structuur worden aardig uitgebuit terwijl de swing volop intact blijft.

Dat laatste is grotendeels te danken aan de aard van de koperblazers. Het zijn geen fletse partijenpoepers maar goede musici die een solo niet schuwen. De o.a. van Henry Threadgill bekende tubaist Marcus Rojas knort aanstekelijk in het lange Golgotham, Curtis Fowlkes en Peter McEachern spelen lekker ruig trombone in het openingstuk Pantheon.

Ook Chapin zelf klinkt heel genspireerd; sereen op dwarsfluit in het stemmige Equatoria, vinnig op altsaxofoon, bijvoorbeeld in Trio 1, een stuk zonder koper. Er is dus reden zijn trio-optreden op North Sea, 10 juli in de Rembrandtzaal, met belangstelling tegemoet te zien. Zijn maatjes zijn daar, net als op deze cd, Mario Pavone (contrabas) en Mike Sarin (drums).

    • Frans van Leeuwen