Tenerife: redder van El Salvador

ROTTERDAM, 21 JUNI. Als speler was hij een held bij FC Barcelona, maar als trainer heeft Johan Cruijff nu voor een unicum in de clubgeschiedenis gezorgd. De Catalaanse club behaalde gisteravond voor de derde achtereenvolgende maal de Spaanse landstitel. Evenals vorig seizoen was subtopper Tenerife verantwoordelijk voor Barcelona's succes op de laatste speeldag. Tenerife versloeg Real Madrid nu met 2-0. Barcelona won thuis in Nou Camp met 1-0 van Real Sociedad en passeerde de aartsrivaal op de valreep.

De nipte zege op middenmoter Sociedad verdiende geen schoonheidsprijs. Hristo Stoichkov zorgde in de eerste helft voor de enige treffer. De Bulgaar was dit seizoen de zondebok. Hij scoorde volgens Cruijff te weinig en mag vertrekken naar een Italiaanse club. Voorlopig heeft zich nog geen penningmeester gemeld voor Stoichkov. De transfer van Romario naar Barcelona kan alleen doorgaan als de matchwinnaar van gisteren naar het buitenland gaat. Met het eventuele vertrek van Stoichkov verdwijnt een publiekslieveling uit Barcelona. De Bulgaar is heet gebakerd als een Catalaan en heeft een paar jaar prachtige staaltjes voetbal laten zien. De vormcrisis van de club liep parallel met het mindere spel van Stoichkov de laatste maanden.

Het doelpunt van Stoichkov leidde tot nog meer nervositeit bij Barcelona. Voor Real Sociedad was Oceano drie keer dichtbij de gelijkmaker, maar de Portugees vond telkens doelman Zubizarreta op zijn weg. Barcelona leek de resterende tijd met zijn gedachten bij Tenerife-Real. Bijna honderdduizend toeschouwers zaten gekluisterd aan de radio. De Tenerife-doelpunten van Dertycia en Charo werden begroet met een ovationeel applaus. De zo gehate Madrilenen hadden zich wederom laten verrassen.

De schlemiel van voorheen, Barcelona, heeft de laatste jaren een engeltje onder de lat. Het ontsnapte vorig jaar op miraculeuze wijze aan uitschakeling in het Europa-Cuptoernooi tegen Kaiserslautern. Drie maanden later won Barcelona die beker tegen Sampdoria. De landstitel werd op nog sensationelere wijze behaald. Real verspeelde op Tenerife een 2-0 voorsprong en daarmee het kampioenschap.

Cruijff zelf zei gisteren dat deze landstitel voor hem de meeste waarde heeft. “De derde titel is een mijlpaal voor de club. Iedere prijs is prachtig, maar de prijzen waarmee je historie schrijft zijn toch de mooiste.” Voor Ronald Koeman betekende de nieuwe climax geen herhaling van vorig jaar. Toen werd hij door bondscoach Michels ontboden om de voorbereiding van het Nederlands elftal op het EK in Zweden bij te wonen. Koeman ontbrak tot zijn grote teleurstelling bij de kampioenswedstrijd tegen Atletico Bilbao. Gisteren was er wel bij. De naar Bordeaux vertrekkende Richard Witschge mocht van zijn trainer het laatste kwartier opdraven.

De nieuwe landstitel was de laatste strohalm voor Cruijff. Afgelopen woensdag verloor hij met Barcelona het beladen bekerduel tegen Real. Voor het eerst sinds zijn aantreden in 1988 dreigde voor Cruijff een seizoen zonder prijzen. De gewonnen Super Cup tegen Werder Bremen wordt ook door Cruijjf niet voor vol aangezien. Hij won eerder met Barcelona de nationale beker, de Europa Cup 2, de Europa Cup 1 en twee maal het kampioenschap. Maar juist de laatste maanden was de vorm van Barcelona tanende, terwijl Real steeds beter ging spelen en de koppositie overnam.

Toch overkwam Benito Floro, de nieuwe trainer in Madrid, gisteren hetzelfde als Leo Beenhakker twaalf maanden geleden. De Nederlander kon toen meteen zijn spullen pakken. Of Floro mag blijven is onzeker. De trainer die het voetbal op psychologische wijze benadert, staat met Real in de finale van de Spaanse beker tegen Real Zaragoza. Een troostprijs voor Ramon Mendoza, de voorzitter van Madrid. Mendoza zou er volgens velen beter aan doen de clubman te ontslaan die verantwoordelijk is voor de competitie-indeling van Real. Na de dramatische gebeurtenis van vorig jaar, moest de club voor haar laatste duel opnieuw met lood in de schoenen naar het Canarische eiland.

Cruijff mag Tenerife dankbaar zijn. Die ploeg kon zich bij een overwinning plaatsen voor Europees voetbal. Vorig seizoen stond er niets meer op het spel voor Tenerife en werd Real eveneens verslagen. Verhalen over omkoping deden tot aan de winterstop de ronde, zonder overtuigend bewijs. Tenerife: de redder van El Salvador, Cruijffs bijnaam in zijn tijd als speler.