Skeeleren doe je niet voor 't geld

Marcel Oosten is sinds zaterdag de nieuwe kampioen skeeleren bij de mannen. De 23-jarige rijder uit Gorredijk won de eindsprint van een kopgroep van vier, die was overgebleven uit en vluchtgroep van negen.

Skeeleren is de zomerse variant op schaatsen. Schaatsen op wieltjes. Veel rijders die 's winters de ijzers onder binden, snellen 's zomers met topsnelheden van 50 kilometer per uur over het asfalt. Skeelerkampioenen zijn bekende lange afstandsschaatsers zoals Evert van Benthem en Henri Ruitenberg. Wereldkampioen skeeleren is Erik Hulzebosch, de huidige Nederlandse kampioen op de natuurijs. In populariteit heeft het skeeleren het marathonschaatsen zelfs naar de achtergrond verdrongen. Bij wedstrijden zijn toeschouwersaantallen van meer dan tienduizend eerder regel dan uitzondering. De schaatsers gebruiken het marathonschaatsen inmiddels meer om te oefenen voor het skeeleren dan andersom. Bij de begin dit jaar opgerichte Skeelerbond Nederland (de Nederlandse Skeelerbond kon vanwege de initialen niet) stromen de leden gestaag binnen. Toch heeft eerste secretaris Jan van Ommen reden tot klagen. Over de gebrekkige belangstelling die de media aan het skeeleren geven. “We voelen ons miskend, dat mag je zo wel zeggen. Een laaggeplaatste eerste divisieclub in het betaalde voetbal krijgt meer belangstelling.”

Marcel Oosten was zaterdag na afloop van het NK in Ommen zo blij als een kind: “Ik heb hier zeven jaar van gedroomd.”

Ben jij net als veel anderen overgestapt van het lange afstandsschaatsen naar het skeeleren?

“Nee, ik ben direct begonnen met skeeleren. Voor schaatsen beschik ik over veel te weinig techniek. Skeeleren is gewoon knallen; recht toe recht aan. Techniek heb je niet nodig, het is kracht en anders niet. Het zegt genoeg dat de nationaal kampioen op het zware natuurijs ook de wereldkampioen is.”

Heb je wat verdiend met je nationale titel?

“Honderdzestig gulden maar voor het geld doe je het natuurlijk niet. Ik train iedere dag twee uur op de skeelerbaan in Gorredijk met jongens als Jan-Eise Kromkamp en Hotze Zandstra. Ook Falko Zandstra komt hier regelmatig skeeleren. Het is heel gezellig. Bij wedstrijden is het hartstikke druk. Zaterdag zaten er vijftienduizend toeschouwers. Dat is zo mooi om mee te maken.”

Je raast met grote snelheden over het asfalt. Is het een gevaarlijke sport?

“Niet gevaarlijker dan wielrennen. Je loopt wel eens wat schaafwonden op maar niet noemenswaardig. Je bent wel aangewezen op goed asfalt. Op klinkers is het moeilijk skeeleren.”

    • Wout van Erven