Scheuring LDP krijgt woensdag haar beslag

TOKIO, 21 JUNI. De de facto splijting van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) in Japan zal woensdag officieel beslag krijgen. De afvallige groep LDP'ers, die afgelopen vrijdag het Japanse kabinet ten val bracht, zal dan een nieuwe politieke partij oprichten.

Tsutomo Hata, oud-minister van financiën, zei afgelopen zaterdag dat zijn groep de overgebleven LDP een nederlaag wil toebrengen op 18 juli, wanneer nieuwe verkiezingen voor het Lagerhuis zullen worden gehouden, en een grote coalitie totstand brengen gericht op politieke hervormingen.

De ondernemerswereld reageert verdeeld op de splijting van de LDP. Sommigen steunen de groep afvalligen openlijk en hopen op de komst van een tweepartijen-systeem. Anderen noemen de groep onverantwoordelijk zo vlak voor de wereldtop van de G-7, die begin juli in Tokio plaatsheeft temidden van de verkiezingsstrijd. Hata pareerde gisteren zulke kritiek, verwoord tijdens een televisiedebat door een voormalige eerste kabinetssecretaris, met: “De G-7 als excuus opvoeren is een oude truc van de LDP”.

De LDP had met 274 zetels een meerderheid in het Lagerhuis, dat afgelopen vrijdag een motie van wantrouwen tegen het kabinet van premier Miyazawa aannam met 255 voor en 220 stemmen tegen. In de LDP wordt er ernstig rekening mee gehouden dat de partij, die bijna veertig jaar ononderbroken aan de macht is, definitief de meerderheid verliest. De eerste test voor de LDP zullen de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van Tokio zijn, die op 27 juni worden gehouden.

Een voorman van de socialisten, die de grootste oppositiepartij vormen, zei gisteren dat zijn partij graag Hata wil als nieuwe premier - een politieke nieuwigheid, want de socialisten wilden altijd hun eigen premier leveren. Hata, die onder vele Japanners sympathie geniet door zijn bescheidenheid en de oprechte indruk die hij maakt, zou nog deze week besprekingen beginnen met de belangrijkste oppositiepartijen. Volgens de socialist zal zijn partij in een nieuwe regering geen wijzigingen eisen in het defensiebeleid van Japan. De orthodoxe linkervleugel, die onversneden pacifisme predikt, beloofde hij “chirurgisch te verwijderen”.