Regels voor immigratie verdelen kabinet

PARIJS, 21 JUNI. De nieuwe wetgeving waarmee de Franse regering de immigratie wil beperken, heeft geleid tot onenigheid binnen de regering. Twee liberale ministers, Pierre Méhaignerie (justitie) en Simone Veil (sociale zaken) hebben premier Balladur per brief gevraagd in te grijpen. Met deze ongewone stap distantiëren zij zich demonstratief van minister van binnenlandse zaken Pasqua, de aanvoerder van de rechtse gaullisten in de regering.

De twee liberale ministers menen dat een bepaling moet worden geschrapt die de Nationale Vergadering, op voorstel van een rechtse gaullist, in de vorm van een amendement op het wetsvoorstel van minister Pasqua (binnenlandse zaken), heeft aangenomen. Daarin wordt gesteld dat voortaan identiteitscontroles kunnen worden gehouden op basis van “elk element dat het mogelijk maakt de hoedanigheid van vreemdeling te veronderstellen behalve raciale afkomst”.

Pasqua ging vorige week akkoord met dit amendement op zijn wetsvoorstel dat er vooral op gericht is illegale immigratie te bestrijden. Méhaignerie en Veil menen dat deze bepaling de deur openzet voor willekeur, die tot onrust onder de legaal in Frakrijk verblijvende immigranten (en hun nakomelingen) zal leiden. Een eerste aanwijzing daartoe was de demonstratie tegen de immigratiewetgeving die zaterdag in Parijs circa 20.000 betogers trok, een aantal waarop de organisatoren niet hadden durven hopen.

Het blad Libération stak vanochtend de draak met de "elementen' van de "hoedanigheid van vreemdeling': een zwarte met een Tiroler hoedje kan zonder meer worden gecontroleerd vanwege zijn hoofddeksel en dat geldt ook voor een jonge Algerijn die naar "Metallica' luistert - deze popgroep bedient zich immers niet van de taal van Molière. Het blad betreurt dat de notie van ras nu opduikt in Franse wetgeving - hetgeen minister Méhaignerie juist had vermeden, toen hij enige weken geleden de bevoegdheid van politie en justitie verruimde om identiteitscontroles uit te voeren.

Premier Balladur heeft gezegd dat hij na afloop van de Europese top in Kopenhagen Méhaignerie en Veil zal ontvangen en dan zal beslissen. De liberalen hebben hun hoop gesteld op de Senaat die het wetsontwerp-Pasqua nog moet behandelen. De liberale fractieleider in de Nationale Vergadering, Charles Millon, erkende dat te haastig was gestemd over het amendement. Ook Pasqua meent dat het “parlement een eventuele correctie kan aanbrengen”.

    • Jan Gerritsen