Rechtszaak tegen minister kabinet Israel

TEL AVIV, 21 JUNI. De Israelische minister van binnenlandse zaken, Aryeh Deri, van de sefardische orthodoxe Shas-partij zal wegens het aannemen van smeergeld en ernstige frauduleuze handelingen gerechtelijk worden vervolgd.

Indien hij schuldig wordt bevonden staat hem een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar te wachten. De waslijst van beschuldigingen tegen deze eens als "wonderkind in de Israelische politiek' omschreven minister zal hoogstwaarschijnlijk nog aangroeien omdat de politie het onderzoek in een aantal dubieuze geldzaken waarbij hij is betrokken nog niet heeft afgesloten.

De juridische adviseur van de regering, Josef Harish, liet minister Deri gisteravond de aanklacht overhandigen, nadat eerder premier Yitzhak Rabin van de ernstige ontwikkeling binnen de regeringscoalitie op de hoogte was gesteld.

Deri, naar wiens handel en wandel de politie drie jaar onderzoek heeft gedaan, zei gisteren dat hij de "raad van wijzen' van zijn Shas-partij niet zal aanbevelen uit de regering te stappen naar aanleiding van de tegen hem ingediende aanklacht. Vandaag klonken echter vanuit de parlementsfractie van Shas stemmen om wel onmiddellijk de steun aan de regering Rabin op te zeggen. “Ze (de socialisten) zijn uit op ons bloed”, zei een van de zes Shas-parlementsleden. Een ex-Shas parlementariër zit wegens diefstal een gevangenisstraf van enkele jaren uit en onlangs werd met het oog op gerechtelijke vervolging ook de parlementaire onschendbaarheid van een Shas-onder-minister opgeheven.

Premier Rabin voorkwam vorige maand een regeringscrisis door toe te geven aan de eis van minister Deri om de minister van onderwijs en cultuur Shulamit Aloni van de Merets-partij uit haar funktie te ontzetten. Minister De'ri zei toen dat de Shas-partij niet langer kon aanvaarden dat het onderwijs in handen was van de godslasterende Aloni. Haar partijgenoot Amnon Rubinstein nam de onderwijsportefeuille over terwijl Aloni minister van cultuur en communicatie werd.

Politieke commentatoren wezen er vandaag op dat de aan te spannen gerechtelijke procedure tegen minister De'ri het diplomatieke tijdschema van Rabin doorkruist. Hij had gehoopt op een doorbraak in het vredesoverleg met de Palestijnen en Syriërs voordat Deri's tijdbom in zijn regering zou ontploffen.

Toen hij een jaar geleden zijn regeringscoalitie met Shas en Merets opzette was Rabin van het om Deri sluitende juridische net op de hoogte. Hij liet hem een brief ondertekenen dat hij zijn ministerspost na het uitbrengen van de aanklacht zou neerleggen. Of minister Deri zich aan deze schriftelijke belofte zal houden is vandaag nog onzeker. Evenmin is het duidelijk wanneer zijn parlementaire onschendbaarheid- een voorwaarde om hem voor de rechter te brengen- zal worden opgeheven.

De kwestie Deri noopt Rabin zijn regeringscoalitie te verbreden om - indien Shas uit het kabinet treedt - met een "joodse meerderheid' het vredesproces te kunnen voortzetten. Zonder Shas is Rabin in de Knesset aangewezen op Arabische parlementariërs.

    • Salomon Bouman