Opstand, brand in huis van bewaring Zwolle

ZWOLLE, 21 JUNI. Ongeveer twintig bewoners van het huis van bewaring in Zwolle hebben vannacht in vier slaapzalen brand gesticht en vernielingen aangericht elders in het gebouw. Zeven bewoners moesten zich wegens ademhalingsproblemen laten behandelen, een liep snijwonden op. De schade aan het gebouw wordt geschat op 150.000 gulden. Na een uur had justitie de zaak weer in handen.

In het Zwolse huis van bewaring verblijven zijn vijftig mensen. Het gaat illegale buitenlanders die in afwachting zijn van hun uitzetting. Ze zitten er gemiddeld zes weken. Volgens directeur J. Tychon zijn nog niet eerder problemen in dit huis van bewaring geweest. “Ik heb ook geen idee waarom de mensen in opstand zijn gekomen. Er waren geen spanningen, geen onderlinge ruzies. We stonden plotseling voor een voldongen feit.” In 1983 is het Zwolse huis van bewaring speciaal voor aangehouden illegale buitenlanders ingericht. Het is het enige huis van bewaring in Nederland waar bewoners in slaapzalen overnachten.

Toen vannacht een groep van ongeveer twintig mensen matrassen en lakens in brand stak in de vier van de zes slaapzalen, ontstond er vanwege de grote rookontwikkeling paniek onder de bewoners. Zij werden door het personeel naar de binnenplaats gebracht. Daar bleef de amok makende groep nog enige tijd doorgaan met het plegen van vernielingen. De gealarmeerde Zwolse brandweer kon het vuur in de slaapzalen vrij snel blussen. Na verloop van tijd wisten de bewaarders met behulp van de Zwolse politie de rust onder de bewoners te herstellen. Inmiddels zijn vijftien bewoners naar politiecellen elders in het district Zwolle overgebracht.