Onderzoek naar illegale pensions in Rotterdam

ROTTERDAM, 21 JUNI. Ambtenaren van Bouw en Woningtoezicht, de brandweer en de GGD zijn deze week begonnen de illegale pensions in Rotterdam te controleren.

Naar aanleiding van de brand in het Haagse pension Vogel in september vorig jaar heeft een gemeentelijke projectgroep een lijst van duizend "verdachte panden' opgesteld. De afgelopen week zijn vijftien panden bezocht. Twee moesten er dicht wegens slechte hygiëne en het ontbreken van branduitgangen. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het niet de bedoeling alle panden te sluiten, omdat de gemeente de bewoners geen alternatief onderdak kan bieden. “We sluiten alleen als er sprake is van levensgevaarlijke situaties of als de eigenaar geen maatregelen wil nemen.” In veel gevallen zal geprobeerd worden de pensionhouder over te halen zijn pand te "legaliseren'. Het in oktober ingevoerde Landelijke Bouwbesluit werpt echter juridische complicaties op, omdat het nog geen regels voor pensions bevat.