Neil Young

Neil Young: Unplugged (Reprise 9362-45310)

Voor oudere artiesten als Eric Clapton en Rod Stewart is MTV Unplugged een geschenk uit de hemel. Het populaire tv-programma met min of meer akoestische live-optredens bood deze uitgebluste veteranen een perfect excuus om alle oude hits voor de zoveelste keer uit de kast te halen. Voor een werkelijk verassende Unplugged moeten we zijn bij Neil Young, een artiest die al bijna dertig jaar manoeuvreert tussen breekbare akoestische muziek en de meest rumoerige gitaarrock.

Vooral de nummers uit die laatste categorie ondergaan een dramatische gedaanteverwisseling, nu de oude dinosaurus (zoals de 47-jarige Young zichzelf noemt) plaats neemt achter het harmonium voor een uitgeklede versie van Like A Hurricane. Het oorspronkelijk met synthesizer en stemcomputer uitgevoerde Transformer Man brengt hij terug tot menselijke proporties, bijgestaan door gelouterde medemuzikanten als Nils Lofgren en Ben Keith.

Als carrièreoverzicht in een notedop toont Neil Young Unplugged haarfijn aan wat een fenomenaal songschrijver hij al die tijd is geweest, van Buffalo Springfields Mr. Soul via Helpless van Crosby, Stills, Nash & Young tot het recente Unknown Legend, een hartverscheurende ballade waar de man met de even onvaste als roerende stem het patent op heeft. Gezien het feit dat Eric Clapton maar liefst zes Grammy Awards mocht ontvangen voor een brave en doordeweekse Unplugged-cd, verdient Young er zeker twaalf. De baan is vrij voor Kraftwerk Unplugged en Ramones Unplugged, want Neil Young heeft zich al vaker een trendsetter getoond op het gebied van gedurfde muzikale ontwikkelingen. Niet voor niets staat hij binnenkort met Booker T & The MG's op de internationale podia.

    • Jan Vollaard