NedCar: geen hinder van fusie Volvo-Renault

ROTTERDAM, 21 JUNI. De Nederlandse autofabrikant NedCar verwacht geen nadelige gevolgen van een mogelijke fusie tussen Volvo en Renault. Speculaties over zo'n fusie zijn gevoed door de recente plannen tot privatisering van Renault.

Volvo houdt een belang van 33 procent in de Nederlandse onderneming, net als de Nederlandse staat en het Japanse Mitsubishi. Zowel Volvo als Mitsubishi streeft ernaar vanaf volgend jaar van beide merken elk 100.000 auto's in het Limburgse Born te produceren.

De produktie van Mitsubishi's in Born zou bij Renault verkeerd kunnen vallen. De Franse regering, voor 80 procent eigenaar van Renault, heeft herhaaldelijk bij de EG-commissie geklaagd over de manier waarop Japanse fabrikanten importbeperkingen in Europa omzeilen door eigen fabrieken in Groot-Brittannië en Nederland op te zetten. Via een nauwere band met Volvo zou Renault invloed kunnen uitoefenen op de gang van zaken in Born.

NedCar is echter niet bevreesd voor fricties tussen Mitsubishi en Renault, omdat het bedrijf al langer zonder problemen met beide bedrijven samenwerkt.

De fusieplannen van Volvo en Renault komen niet als een verrassing. Renault bezit al 25 procent van de aandelen van de Volvo Car Corporation en zelfs 45 procent van de aandelen van de vrachtwagensdivisie van de Zweedse fabriek, de Volvo Truck Corporation. Renault maakt de motoren voor Volvo's 300- en 400-serie die in Born wordt geproduceerd. Ook op het gebied van transmissie bestaat al jarenlang samenwerking tussen beide fabrikanten.

De fusie zal naar verwachting deze herfst worden beklonken. Dan is het privatiseringsprogramma afgerond van de Franse minister van industrie Gérd Longuet, die in ijltempo twintig staatsbedrijven, waaronder Renault, wil privatiseren.

Zolang Longuet, die Renault, Thomson en Bull als de belangrijkste bedrijven ziet voor zijn privatiseringsdrift, zijn plannen nog niet heeft afgerond, zijn Renault en Volvo niet van plan formeel op de voorgenomen fusie te reageren. “Maar we zitten niet te wachten tot de Franse minister klaar is”, verklaart een woordvoerder van Renault. “Er wordt al geruime tijd tussen Renault en Volvo over allerlei zaken gesproken.”

Renault-topman Louis Schweitzer noemde de samenwerking met Volvo eerder dit jaar “opgezet om niet buiten de boot te vallen”. Hij vergelijk de alliantie tussen Renault en Volvo toen al met “een huwelijk”.