Lee Janzen verslaat ervaren Stewart; Eindelijk een jonge winnaar US Open

ROTTERDAM, 21 JUNI. Lee Janzen is op de baan van de Baltusrol Golf Club in Springfield de verrassende kampioen geworden van het US Open. De 28-jarige Amerikaan uit Florida evenaarde twee records. Met scores van 67-67-69-69 was hij de eerste speler sinds Lee Trevino in 1968 die alle vier ronden onder de 70 scoorde. Zijn totaal van 272 slagen was gelijk aan dat van Jack Nicklaus, gevestigd in 1980 op dezelfde baan.

Janzen had na de tweede ronde alleen de leiding genomen en moest pas op de twaalfde hole van de laatste ronde voor het eerst Payne Stewart naast zich dulden toen hij drie putts maakte. Een spannende slotfase lag in het verschiet, met de ervaren Stewart als favoriet.

Het was pas het vierde US Open voor Janzen en het eerste waarvoor hij zich voor de laatste twee ronden had gekwalificeerd. Stewart won het toernooi twee jaar geleden en zou beter bestand zijn tegen de druk, zo was de verwachting. Maar het was uiteindelijk Janzen die afstand nam met birdies op de veertiende en zestiende hole en ten slotte met nog een gelukkige birdie op de laatste hole. Stewart had twee slagen meer nodig.

De tijd was rijp voor het Amerikaanse golf dat zich een jonge speler aandiende. Winnaars in deze tak van sport zijn qua leeftijd vaak een eind in de dertig of net in de veertig en in Amerika werd de gevestigde orde de laatste jaren nauwelijks meer aangevuld. Lee Janzen is pas aan zijn vierde seizoen bezig op de Amerikaanse Tour en zijn progressie is duidelijk. In 1990 eindigde hij als 115de op de dollarranglijst, het jaar daarna als 72ste en vorig jaar als negende.

De eerste prijs van 290.000 dollar van het US Open bracht hem op de derde plaats van de geldranglijst, achter Paul Azinger en Stewart. De nieuwe kampioen zal nu ongetwijfeld één van de trekpleisters zijn in het Heineken Dutch Open, dat van 22 tot en met 25 juli wordt gespeeld op de Noordwijkse Golfclub. Janzen valt niet op door een oogstrelende swing, maar zijn spel is effectief. Een ideaal temperament voor golf - hij is ijzig kalm - doet de rest. Het was voor het eerst in een groot kampioenschap dat Janzen lange tijd de leiding had en hij won de titel uiteindelijk op de moeilijkste manier, van voren.

Wie ook naar Noordwijk komt, is John Daly. Deze Amerikaanse longhitter deed iets wat nog niemand in de lange historie van het US Open op Baltusrol had gepresteerd. De zeventiende hole is met 576 meter de langste par-5 van de banen waarop het US Open wordt gehouden. Daly sloeg vrijdag een drive van 295 meter en met een ijzer-1 van 277 meter haalde hij vervolgens de green in twee slagen. Het luidruchtige Newyorkse publiek was buiten zinnen.

Sandy Lyle zorgde wat de Europeanen betreft nog voor een klein lichtpunt. Hij maakte in de laatste ronde een hole-in-one op de twaalfde hole en deed vier holes later bijna hetzelfde. Dit keer raakte de bal de hole. Van de tien Europeanen wisten slechts vijf Britten de laatste twee ronden te bereiken. Van hen was Barry Lane de beste met 281 slagen op een gedeelde veertiende plaats. Omdat de Engelsman net bij de eerste vijftien eindigde, plaatste hij zich automatisch voor de US Masters en het US Open van volgend jaar.

Montgomerie, Lyle, Woosnam en Faldo hadden respectievelijk twaalf, veertien, veertien en zeventien slagen meer nodig dan Janzen. Het verschil met de Amerikanen was de zuiverheid met de putter op de greens. Met de lange slagen deden de Britten niet onder.

Vooral Nick Faldo, de nummer 1 van de wereld, was na afloop in Springfield bitter teleurgesteld. Hij wilde de US Open-titel zo graag aan zijn erelijst toevoegen dat hij heeft aangekondigd nog minder aan het toeval over te laten en volgend jaar in Oakmont een maand voor het toernooi een bivak te zullen opzetten bij de eerste tee. Zowel Faldo als Woosnam hebben deze week afgezegd voor het Franse Open. Het verzoek om een startgeld van 150.000 dollar werd door de organisatie niet ingewilligd. Woosnam heeft om die reden dit seizoen in Europa slechts vijf toernooien gespeeld. Geen wonder dat hij met zo weinig wedstrijdritme in de achterhoede eindigde van een belangrijk toernooi als het US Open.