Kunstenaar laat 5000 mieren na protesten vrij

VENETIË, 21 JUNI. De vijfduizend mieren, die een rol spelen in het werk van de Japanse kunstenaar Yukinori Yanagi op de Biennale in Venetie, zijn vorige week na protesten van de Italiaanse dierenbescherming losgelaten.

Op de Aperto in het Venetiaanse Arsenaal, waar honderd jonge beeldende kunstenaars exposeren, heeft Yanagi zo'n honderdvijftig, met gekleurd zand gevulde, transparante doosjes opgehangen die elk een nationale vlag laten zien. De vlaggen moesten tijdens de Biennale van kleur en samenstelling veranderen doordat in de plastic buisjes waarmee ze nauwelijks zichtbaar met elkaar verbonden zijn, zo'n vijfduizend werkmieren de zandkorrels van het ene naar het volgende doosje overbrengen. Op de vierde dag van de Biennale was elke vlag al door het mierennetwerk aangetast.

Vorige week dreigde de Italiaanse dierenbescherming met juridische acties, reden voor Yanagi, die dit project eerder in Tokio en New York zonder tegenwerking kon uitvoeren, om de mieren te bevrijden.