Kok dertig uren incommunicado

De saai-burgerlijke luxe van de Sovjet-nomenklatoera voorzag weliswaar in talloze, vaak in rood plastic uitgevoerde telefoontoestellen, maar bellen naar het buitenland lag niet zo zeer in de bedoeling.

En dus zat vice-premier Wim Kok vorige week, midden in de zich opbouwende crisis rondom staatssecretaris Roel in 't Veld, in het gastenverblijf even buiten Jalta op de Krim met een probleem.

Zijn Oekraënse gastheren maakten het Kok ook niet makkelijk om in de buurt van een telefoon te komen. Op woensdag bijvoorbeeld, daags voordat In 't Veld zich terugtrok, bezocht Kok eerst het Livadia-paleis in Jalta, waar in februari 1945 Churchill, Roosevelt en Stalin het naoorlogse Europa verdeelden. Na een wandeling langs het waterfront, waar de toeristenindustrie wegens geldgebrek wegkwijnt, na een wijnfabriek en een botanische tuin keerde het gezelschap terug naar het vliegveld.

Daar wachtte het centraal comité van de Krim, nu met een afscheidsmaal dat zoals steeds vergezeld ging van heilsdronken met wodka. Na de vlucht van anderhalf uur naar Kiev moest Kok nog de Oekraënse tv te woord staan en omstandig afscheid nemen van zijn gastheren.

Pas aan het begin van de avond slaagde de wanhopige PvdA-leiding in Nederland erin om contact met Kok te leggen. Kok werd tijdens de vlucht terug met het regeringstoestel in de cockpit geroepen om via de boordradio over de stand van zaken in Nederland te worden ingelicht. De PvdA-leider was dertig uur buiten bereik van een internationaal functionerende telefoon geweest. (RJ)

    • Cees Caljé
    • Roel Janssen
    • Derk-Jan Eppink