Het kan in één minuut gebeurd zijn

Soms kun je je ogen niet geloven. Maar het staat er toch echt geschreven.

In het dagblad De Stem, van afgelopen zaterdag. Het gaat om Gert-Jan Theunisse, de kopman van TVM. “Sinds 20 mei (Hemelvaartsdag)”, meldt de Bredase krant, “mag de langharige coureur van de doktoren, die hem verlosten van een cyste - een naar binnen zwerende ontsteking - bij de anus, niet meer zitten. En dat voor een wielrenner, die zijn zitvlak net zo hard nodig heeft als een vliegtuig het landingsgestel.” Desondanks is Theunisse naar Alpe d'Huez getogen, waar de coureur probeert alsnog de nodige trainingskilometers te maken om héél misschien nog mee te kunnen doen aan de Tour de France, die op 3 juli in Le-Puy-du-Fou begint. Elke dag twee keer omlaag en omhoog, plus nog twee colletjes in de buurt erbij. “Het zadel is daarbij taboe voor Theunisse”, meldt de verslaggever ter plekke, “het streept nutteloos horizontaal. Geen seconde, zelfs geen fractie daarvan, raakt zijn achterste het uitnodigende leer bij zo'n schier onmenselijke inspanning.” De 30-jarige klimmer vertelt dat zijn benen van zijn lijf vallen. En zijn spieren voelen aan “als door een wringer getrokken electriciteitsdraad”. Hij beseft dat de dag van de waarheid “met rasse schreden” nadert. Naar zijn schatting is dat komende vrijdag. “Thuis in Berghem pakt hij dan de fiets”, aldus de verslaggever. “En zal ik er op gaan zitten”, kondigt Theunisse aan. “Voor het eerst in acht weken op het zadel. Het kan in één minuut gebeurd zijn. Bij een scheutje pijn is het gelijk over en sluiten.” Want hij moet voorzichtig zijn (“stel je voor dat je nooit meer kunt zitten”), zeker ook omdat de operatie-wond nu nog niet helemaal dicht zou zijn. Het is een aangrijpend verhaal over de eenzame strijd van de (ook in het verleden) veel geplaagde Theunisse. Maar het roept vragen op. Zoals: Is Theunisse wel verantwoord bezig? En heeft die TVM-ploeg wel een attente medische staf? Ja, die heeft ze. Geert Hovinga uit Paterswolde is een van de twee ploegartsen. “Kan Theunisse niet zitten? Onzin. Ik twijfel er niet aan dat hij lekker op zijn fiets zit. Hij heeft problemen gehad, maar er is een heel goede genezingstendens. Heb ik zelf vastgesteld. Hij loopt geen enkel gevaar. En ik denk dat hij zowat hersteld is als de Tour begint. Alleen zijn conditie zal dan natuurlijk lang niet optimaal zijn. Dat is nog een punt”, aldus Hovinga, die schrok van het artikel in de Brabantse krant. Hij kon zijn oren niet geloven.

    • Guido de Vries