Een baantje voor een meneer...

Om de Europese Centrale Bank in Amsterdam te krijgen is meer nodig dan hoog van de toren blazen.

Dat merkte PvdA-Europarlementariër Maartje van Putten toen ze vorige week Amsterdam als vestigingsplaats aanprees. Volgens haar deed premier Lubbers te weinig om de bank in Amsterdam te krijgen, omdat hij zelf voorzitter wil worden van de Europese Commissie. “Als ik zou moeten kiezen, zou ik kiezen voor de Centrale Bank in Amsterdam en niet voor een baantje voor een meneer die zijn jasje aan de kapstok heeft gehangen en die ergens nog wat te doen moet hebben. Lubbers heeft natuurlijk geen zin om bij zijn echtgenote op de bank te zitten”, zei ze tijdens een persconferentie.

De uitspraken vielen slecht bij het ministerie van financiën en bij de Amsterdamse burgemeester Van Thijn die meer gelooft in "stille diplomatie'. Van Puttens echtgenoot greep in. Maartje bleek kort tevoren van de fiets te zijn gevallen en had daarbij een hersenschudding opgelopen. “Mede door haar verwarde toestand als gevolg van de hersenschudding heeft zij de consequenties van haar handelen niet kunnen overzien”, schrijft haar partner aan PvdA-leider in het Europarlement Eisso Woltjer. Deze zou contact opnemen met partijleider Kok om de “ongeleide actie” van Van Putten te excuseren. Van Putten kreeg van haar arts inmiddels “absolute rust” voorgeschreven. (DJE)

    • Cees Caljé
    • Roel Janssen
    • Derk-Jan Eppink