Dubbele bomaanslag Madrid eist zeven doden

MADRID, 21 JUNI. Bij twee bomexplosies vanochtend in het centrum van Madrid zijn ten minste zeven mensen omgekomen en twintig onder wie twee kinderen zwaargewond geraakt.

In beide gevallen ging het om een autobom. De eerste werd om 8.15 uur vanochtend op afstand tot ontploffing gebracht onder een viaduct over een doorgaande weg in het centrum, juist op het moment dat een militair busje passeerde. Daarbij werden vier militairen gedood. De tweede bom ontplofte een uur later, op enkele honderden meters van de eerste. Deze zou niet op afstand zijn bediend. Daarbij vielen ten minste drie zwaargewonden.

Aan gebouwen en geparkeerde auto's werd grote schade aangericht. Het verkeer in de ochtendspits kwam lange tijd volledig stil te liggen. De Spaanse politie heeft op de uitvalswegen van Madrid wegversperringen opgericht.

Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Aangenomen wordt dat de aanslag het werk is van een zogeheten "zwervend commando' van de Spaanse militante afscheidingsbeweging ETA, die in november in Madrid een soortgelijke aanslag uitvoerde. De ETA zou niet meer over een vaste "cel' in Madrid beschikken.

Er zou een verband bestaan met de veroordeling van de ETA-leden Francisco Múgica Garmendia ("Pakito') en José Maria Arregui Erostarbe ("Fiti'), die vrijdag in Parijs tot tien, respectievelijk acht jaar gevangenisstraf werden veroordeeld, samen met twee Franse Basken. De arrestatie van de ETA-kopstukken in maart in het zuiden van Frankrijk werd in Spanje gevierd als de "doodsteek voor de ETA'.

Met de bomaanslag zou de ETA tevens willen protesteren tegen de mogelijkheid van een coalitieregering waarin de gematigd nationalistische Baskische PNV met de socialisten zitting zou nemen. De PNV wijst de radicale politiek van de met de ETA sympathiserende Herri Batasuna af.