CDA EN HINDOES [2]

Van de CDA-functionaris Klop mogen hindoes geen lid worden van zijn partij en ook "aanhangers van andere Aziatische godsdiensten' zijn niet welkom. Maar islamieten mogen weer wel en joden mogen het allang vertelt hij trots. Zouden Aziatische islamieten wel kunnen, vroeg ik me af? Verder is Klop duidelijk: hindoes zijn geen duidelijke voorstanders van de scheiding tussen kerk en staat en dus hebben ze pech gehad, ze passen niet bij het CDA.

Toch gek eigenlijk dat het christelijke CDA, dat al sinds jaar en dag ons land bestiert, dat het bijzonder onderwijs op kosten van de staat de kerkelijke moraal vrijelijk laat propaganderen, dat het allerlei omvangrijke christelijke lobby's aardig naar de zin weet te maken - dat datzelfde CDA zich nu opwerpt als de kampioen van de scheiding tussen kerk en staat.

Zou Klop niet weten dat de hindoe-staat India de grootste democratie ter wereld is, en dat het een aardig eind op weg is naar secularisatie, een heel stuk verder dan moslimstaten als Iran, Marokko, Saoedi-Arabië, om er maar eens een paar te noemen? Zou hij ook niet weten dat veel Nederlandse hindoes uit het democratische en seculiere Suriname afkomstig zijn? Zou hij alle Aziatische religies zo goed kennen en weten hoe bijvoorbeeld boeddhisten of taosten denken over politieke structuren? Mogen Japanners ook geen lid worden van zijn CDA? En Vietnamezen, Sri Lankezen, Papoea's, christelijke Molukkers, islamitische Indonesiërs? Zou hij ze een toelatingsexamen willen afnemen? Zou hij daar zelf eigenlijk wel voor slagen? Want wat moeten we denken van zijn andere argumenten tegen hindoes: ze willen weinig weten van het bijzonder onderwijs en dat kan niet als je bij het CDA wil. Zou hij niet weten dat het een beetje tegenstrijdig is om enerzijds voor scheiding tussen kerk en staat te zijn en anderzijds voor het volstrekt achterhaalde, want niet-seculiere bijzonder onderwijs? Zou hij artikel 1 van onze grondwet niet kennen dat discriminatie op grond van religieuze overtuiging verbiedt?

G. VAN MEERKERK, Rotterdam