Bridgers spelen om plaats bij WK Chili

MENTON, 21 JUNI. De eerste week van het EK bridge in Menton is achter de rug. De Nederlandse mannen doen het na behoren. Ze bivakkeren continu in de top van de ranglijst. Belangrijk, want de eerste vier landen plaatsen zich voor de Bermuda Bowl (WK voor viertallen) in Chili. Of Nederland die hoge positie kan vasthouden is onduidelijk. Positief is in ieder geval het functioneren van het derde paar, Jansen-Westerhof.

Op onderstaand spel kaapten ze samen met Leufkens-Westra negen imps weg voor de neus van onze oosterburen. Polen, dat nu afgetekend bovenaan staat, gaat het zeker redden. Oranje heeft nog een zwaar programma voor de boeg. Dit zijn de directe belagers: Denemarken, een stabiel draaiende vriendenploeg, het getalenteerde jonge Noorwegen, IJsland, dat al eens een WK won en natuurlijk gastland Frankrijk.

Maar de Fransen hebben het moeilijk. De manier waarop ze van de Noren verloren gaf te denken. Lévy-Mouël lijken in een bedenkelijke vorm te zijn. Alain Lévy, één van de meest beminnelijke bridgers in Menton, explodeerde zowat toen zijn partner hem parkeerde in een kansloos slem met twee azen weg. Ongeveer tegelijkertijd vond in de andere kamer olympisch kampioen Chemla de enige voortzetting om een slem te laten maken. De Noorse leider profiteerde dankbaar. De aangeslagen Fransen kwamen na deze calamiteit niet meer in de wedstrijd.

Met de Nederlandse vrouwen gaat het niet goed. De wil is er wel. “We steken in bloedvorm. We gaan ze opknopen”, voorspelde de kersverse EK parenkampioene Carla Arnolds strijdlustig vlak voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. Hoe anders zou het lopen. Een scherp Oostenrijks slem werd aan de andere kant niet geboden. Een riskant strafdoublet van Bep Vriend op 3ß5 ging toch niet down, een paar verloren deelscores en een zware nederlaag was niet meer te ontlopen.

Nog is niet alles verloren. Het vrouwentoernooi kent een grillig verloop, waarin de kanshebbers elkaar beurtelings kopje onder duwen. De verklaring wellicht, dat de ranglijst nog steeds wordt aangevoerd door outsider Italië.

Open teams, veertiende ronde,

Nederland-Duitsland, spel 4

West gever Noord

Allen kw. ß7 9

ß6 HV94

ß5 1062

ß4 HV742

West Oost

ß7 HB10 ß7 V7543

ß6 B762 ß6 5

ß5 AB983 ß5 HV75

ß4 3 ß4 B65

Zuid

ß7 A862

ß6 A1083

ß5 4

ß4 A1098

    • Jan van Cleeff