Bouwmans toont vorm in klimtijdrit

BALMBERG, 21 JUNI. De Ronde van Zwitserland vormt voor Eddy Bouwmans de laatste grote voorbereiding op de Tour de France, die voor hem dit seizoen centraal staat. “Maar als ik hier kan winnen, zal ik het niet laten”, aldus de renner uit de ploeg van Post nadat hij gisteren op de achtste plaats eindigde in de klimtijdrit op de Balmberg. Daardoor nam hij voor de bergetappe van vandaag een derde positie in op de algemene rangschikking.

Zenon Jaskula werd verrassend winnaar op de Balmberg. De 30-jarige Pool heeft een goede naam als helper in het profpeloton. In Zwitserland behaalde hij zijn eerste overwinning bij de profs in vier jaar. Zaterdag won Bouwmans' ploeggenoot Vjatsjeslav Ekimov de vijfde etappe. Hij versloeg in de sprint zijn Belgische medevluchters De Wael en Verdonk.

Erik Breukink beëindigde als enige Nederlander de Bicicleta Vasca. Hij eindigde als 24ste op 13 minuten en 27 seconden van Pjotr Oegroemov. De Let was in topvorm uit de Ronde van Italië naar Spanje gekomen. Zijn naaste rivalen in het eindklassement hadden eveneens de Giro nog in de benen. Franco Chioccioli werd tweede op 16 seconden. "Coppino' won gisteren de slotetappe, de Australiër Neil Stephens zegevierde zaterdag.

Erik Breukink reed als enige Nederlander de Bicicleta Vasca uit. Hij eindigde als 24ste op 13 minuten en 27 seconden van winnaar Oegroemov. Na zijn tweede plaats in de Ronde van Italië bewees deLet nog in vorm tezijn. Breukink besteedt de komende week aan verkenningen van de bergetappes uit de komende Ronde van Frankrijk.

Maurizio Fondriest won in grootse stijl de Midi Libre. De Italiaan zegevierde in drie van de vijf etappes, waarbij zaterdag ook de laatste. Hij toonde daarmee eens te meer aan de beste renner van dit moment te zijn. Fondriest behaalde de meeste overwinningen, zestien, en is leider in het klassement om de wereldbeker.

De voornaamste overwinningen van de wereldkampioen van 1988 te Ronse waren dit seizoen Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Waalse Pijl en Midi Libre. Hij start niet in de Tour de France. “Ik heb intussen een beetje genoeg van het wielrennen. Mijn dochtertje Maria Victoria, die in de nacht voor Milaan-Sanremo werd geboren, heb ik nog nauwelijks gezien. Aan haar ga ik de Tourperiode besteden.”

Armand de las Cuevas start dit jaar niet in de Ronde van Frankrijk. De 24-jarige Fransman is door ploegleider Echevarri van Banesto disciplinair gestraft omdat hij tijdens de Giro d'Italia in een bergrit zichtbaar Claudio Chiappucci ondersteunde.