Boutros-Ghali wil getuigen in Karlsruhe

BONN, 21 JUNI. Secretaris-generaal Boutros-Ghali van de Verenigde Naties heeft de Duitse regering aangeboden woensdag te getuigen in een hoorzitting van het Constitutionele Hof over de eis van de oppositie dat de Duitse militairen in Somalië worden teruggetrokken. “Net als u hecht ik grote waarde aan deelname van Duitsland aan vredeverschaffende maatregelen van de Verenigde Naties,” schreef Boutros-Ghali in de brief aan bondskanselier Kohl waarin hij zijn aanbod deed. De secretaris-generaal brengt woensdag een al eerder gepland bezoek aan Duitsland.

Tot nu toe heeft Duitsland 250 militairen uitgezonden naar Somalië. Dit aantal moet na half juli worden opgevoerd tot 1700. Volgens de Sociaal-Democratische Partij (SPD) is de uitzending in strijd met de Duitse grondwet, die inzet van Duitse soldaten in oorlogssituaties buiten het NAVO-verdragsgebied verbiedt. Het argument van de Duitse regering dat Somalië geen oorlogsgebied is, gaat niet langer op nu de strijd in het land is opgelaaid. De SPD, die er ook niet voor is dat de grondwet wordt gewijzigd, vreest dat de levens van de Duitse militairen gevaar lopen.

Minister van defensie Volker Rühe (CDU) sprak gisteren van “een zware slag voor de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de Duitse buitenlandse politiek” als Duitsland zijn troepen uit Somalië zou moeten terugtrekken. Volgens Rühe zou het bovendien een vertraging van maanden opleveren voor een operatie in het nog niet bevrijde noorden van Somalië, die gepland staat voor augustus. De Duitse manschappen zouden de Indiase brigade die deze operatie gaat uitvoeren logistiek ondersteunen. Een optreden van Boutros-Ghali in de hoorzitting van woensdag zal de positie van de regering vermoedelijk versterken. Het hooggerechtshof van Karlsruhe doet mogelijk nog deze week uitspraak in de zaak.

Intussen werkt minister van buitenlandse zaken Kinkel (FDP) aan een compromisvoorstel. Als de SPD instemt met een grondwetswijziging die de inzet van Duitse troepen in oorlogsgebied buiten de NAVO mogelijk maakt, wil Kinkel buitenlandse militaire operaties met een tweederde meerderheid door het parlement laten goedkeuren. De vereiste van parlementaire goedkeuring zou alleen gelden voor de inzet van troepen bij vredeverschaffende operaties als die in Somalië, en niet voor de uitzending van blauwhelmen naar vredesbewarende operaties. Kinkel moet voor zijn voorstel nog de steun van zijn eigen partij verkrijgen. Fractievoorzitter Solms wil een gewone absolute parlementaire meerderheid voor buitenlandse operaties. (Reuter, AFP)