Beurs Tokio zakt in door politieke crisis in Japan

AMSTERDAM, 21 JUNI. De effectenbeurs in Tokio heeft met een heftige koersdaling gereageerd op de politieke crisis in Japan. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot vanmorgen op 19.212,43 punten, een verlies van drie procent in vergelijking met vrijdag.

TOKIO Veel beleggers verkochten hun aandelen uit angst dat de Liberaal Democratische Partij (LDP) haar al 38 jaar bestaande monopolie op de regeermacht zal verliezen. Een eventueel verlies van de LDP kan leiden tot ingrijpende veranderingen in het politiek-economische stelsel, dat aan de basis heeft gestaan van het eclatante succes van de economie in Japan na de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen vrijdag aanvaardde het Japanse parlement een motie van wantrouwen tegen de LDP-regering en schreef premier Miyazawa voor 18 juli verkiezingen uit.

In een eerste reactie daalde de beurs vrijdag al met 121 punten, vanmorgen gevolgd door een verdere daling van 592,11 punten. “De markt is uitsluitend in elkaar geklapt door de politieke onzekerheid”, meldde vanmorgen een analist van verzekeraar Yamatane. “Beleggers zijn erg pessimistisch omdat een eind komt aan de lange regeringsperiode van de LDP.” Analisten gaan ervan uit dat de LDP bij de verkiezingen van 18 juli geen meerderheid krijgt, omdat veel LDP-parlementariërs de partij naar verwachting zullen verlaten. Op de Japanse beurs heerst de verwachting dat de aandelenkoersen de komende week dicht in de buurt zullen komen van de psychologische barrière van 19.000 punten.

De hoop was even gevestigd op pensioenfondsen en verzekeraars, van wie verwacht werd dat zij een graantje wilden meepikken van de opleving van de economie. De zorgen over de politiek zijn echter zo groot, dat ook de grote beleggers de positieve signalen volledig negeerden. Pluspunten van de Japanse economie zijn de bemoedigende cijfers van vrijdag over de groei van het bruto nationaal produkt in het eerste kwartaal en de verzwakking van de yen tegenover de dollar, waardoor de export weer steun krijgt. De dollar sloot vanmorgen op 110,48 yen, 3,08 yen hoger dan afgelopen vrijdag.

De stijging van de Amerikaanse munt in Tokio past in de trend van de laatste dagen, waarbij beleggers uit wantrouwen jegens de Japanse en Duitse economie, de yen en D-mark omruilen voor dollars. In het spoor van de yen liet ook de Duitse mark vanmorgen een veer, waardoor de dollar vanmorgen boven de grens van 1,69 mark uitkwam. Bestuurlid Gaddum van de Bundesbank zei daarop dat de bank er alles aan zal doen om de stabiliteit van de mark te handhaven, waardoor onder de beleggers de geruchten aanzwollen dat de bank dollars aan het verkopen is om de Amerikaanse munt weer omlaag te drukken.

AMSTERDAM Ook op de Amsterdamse beurs zette de dollar zijn opmars voort en noteerde rond het middaguur 189,72 gulden, ruim een cent hoger dan afgelopen vrijdag toen de munt al een forse stijging had laten zien. Het betekende opnieuw een positieve impuls voor de meest dollargevoelige beurs in Europa, doordat verschillende internationale ondernemingen met een sterke dollar een hogere opbrengst krijgen voor hun produkten in de Verenigde Staten.

De opnieuw sterke dollar compenseerde de daling in Japan van vanmorgen en de zwakke beurs in New York afgelopen vrijdag. Ook de verhalen over een mogelijke renteverlaging in Duitsland deze week en een behoorlijke obligatiemarkt (dubbeltje hoger) benvloedden de stemming positief. De EOE-index steeg op een vriendelijke beurs 0,92 punt tot 316,84 punten rond het middaguur.

De dollargevoelige fondsen waren alle hoger. Unilever spande de kroon met een winst van 1,90 gulden op 220,40 gulden. Koninklijke Olie en Philips wonnen beide 0,20 op respectievelijk 175,90 en 27,80. De handel in aandelen Management Share werd onderbroken in verband met een te verwachten bericht, waarover een woordvoerster nog niets kwijt wilde.