Amsterdamse vuilnismannen toch gekort

DEN HAAG, 21 JUNI. De "stipt' werkende vuilnismannen in Amsterdam krijgen vanaf vandaag tien procent minder loon. Dat heeft het college van B en W vanmorgen gezegd. Het beschouwt de stiptheidsactie als een “collectieve gedeeltelijke werkonderbreking” en niet als een stiptheidsactie. De reinigers zijn ingehuurd om al het vuil op te halen, ongeacht de vorm waarin dat langs de straat wordt gezet, aldus de woordvoerder.

De ambtenarenbonden overwegen een bodemprocedure te beginnen of de ambtenarenrechter in te schakelen. De loonkorting werd vorige week al aangekondigd, maar het college schortte de maatregel op omdat er “licht in de tunnel” leek te zijn bij CAO-onderhandelingen voor de gemeente-ambtenaren.

In Rotterdam is de reinigingsdienst Roteb nog steeds bezig met de "eenmalige actie' om de stad schoon te krijgen. Naar verwachting kan de stiptheidsactie pas eind deze week opnieuw beginnen. Het is onduidelijk of de loonkorting ook in Rotterdam zal worden doorgevoerd. De gemeenteraad vroeg het college vrijdag naar aanleiding van de schoonmaakactie de korting van tien procent te heroverwegen. Het college praat morgen over de acties bij de Roteb.

Deze week voeren ambtenaren in bijna veertig gemeenten actie. Nieuw is de zogenoemde "postactie', waarbij brieven van de VNG en de ministeries ongeopend blijven liggen. Vrijdag verloren de VNG en de gemeente Teteringen een kort geding tegen de bonden die deze actie moest verbieden.

Burgemeester Van den Berg van Teteringen heeft zijn ambtenaren vanmorgen opdracht gegeven alle relevante poststukken voor tien uur naar zijn werkkamer te brengen. De rechtbank oordeelde vrijdag dat de burgemeester de post moest kunnen lezen. De bonden vinden dat Van den Berg “die brieven dan maar zelf in de postkamer moet gaan ophalen”.

Morgen staakt het openbaar vervoer in Maastricht. Voor de tweede helft van de week zijn stakingen van de vervoersbedrijven in Rotterdam (donderdag), Amsterdam en Groningen gepland. Vanavond wordt hierover definitief besloten.