World Roots even op losse schroeven

ROTTERDAM, 19 JUNI. Het World Roots Festival, dat van 22 tot en met 27 juni in Amsterdam in De Melkweg wordt gehouden, heeft even op losse schroeven gestaan, omdat vier deelnemende buitenlandse muziekgroepen problemen hadden bij het verkrijgen van een visum. Door ingrijpen van de staatssecretaris van justitie kan het festival nu toch doorgaan. Dat zegt Frans Goossens, muziekprogrammeur van de Stichting Melkweg en organisator van het festival, die gisteren nog dreigde het evenement af te gelasten.

De problemen rezen, omdat muziekgroepen uit Mauretanië, Madagascar, Kameroen en Ivoorkust te horen hadden gekregen dat ze wellicht weken op een visum moesten wachten. Het uitvallen van die groepen had betekend dat ongeveer een derde van het programma niet zou kunnen doorgaan. Goossens wijt de moeilijkheden aan het gebrek aan medewerking van de - overwerkte - visumdienst van het ministerie van justitie. “In de tien jaar dat we het dit festival organiseren hebben we nooit problemen gehad”, zegt Goossens. “Wij zijn afhankelijk van het Nederlandse visumbeleid ten aanzien van vreemdelingen. Een groot deel van de optredende artiesten komt van buiten Europa. Ze hebben een arbeidscontract en een werkvergunning, maar ze moesten op de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland de hele procedure doorlopen voor buitenlanders die naar Nederland willen. Voor artiesten geldt geen aparte regeling. En zij kunnen meestal niet lang wachten, omdat ze voortdurend op reis moeten.”

Toen Goossens de visumdienst benaderde, kreeg hij te horen dat er “nog tienduizend wachtende Surinamers voor hem waren”. Volgens hem zijn de acute problemen nu opgelost, en wordt er gewerkt aan een betere regeling voor dit soort gevallen.