Weekoverzicht

Na een jaar bekvechten is het er dan tot nog van gekomen: de EG heeft besloten om de komende vier jaar bijna een half miljard gulden te steken in de introductie van breedbeeldtelevisie. Dat is maar een schijntje vergeleken bij de 1,8 miljard die Brussel oorspronkelijk in gedachten had voor HDTV. Het plan is fors aangepast onder voortdurende druk van de Britten, die steun niet nodig vonden. De grote televisiefabrikanten in de EG, Philips en Thomson, zijn teleurgesteld, ze hadden gehoopt op meer steun voor hun produkten.

Twee andere bekvechters, Japan en de Verenigde Staten, zorgden deze week ook voor een verrassing, zij het niet in de vorm van een akkoord. Het immer stijgende handelsoverschot van Japan (7,72 miljard dollar) blijkt in mei voor het eerst in ruim twee jaar te zijn gedaald. In april was dat nog 13,78 miljard dollar. De daling kwam volslagen onverwacht. Deskundigen hadden verwacht dat de invloed van de steeds duurder wordende yen (dalende export) langer op zich zou laten wachten. In de VS gebeurde het omgekeerde: terwijl een daling van het handelstekort (10,49 miljard dollar) werd verwacht door de duurdere yen, werd het tekort alleen maar groter.

De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel, het overkoepelend orgaan van 32 centrale banken, maakt zich bezorgd over dreigende handelsfricties in Europa nu een aantal landen, zoals Groot-Brittannië, Italië en Spanje, kan profiteren van een gedevalueerde munt. Een goedkope munt stimuleert over het algemeen de export. Om devaluatie zo veel mogelijk te voorkomen moeten de Europese munten, volgens de bank, steviger worden gekoppeld aan de Duitse mark en moet er zo snel mogelijk een monetaire unie komen in de EG.

Fricties waren er deze week al tussen Frankrijk en Duitsland. Niet over handel, maar over de rente. De Franse minister van financiën, Alphandéry, uitte scherpe kritiek op het rentebeleid van de Bundesbank. Hij vindt het onredelijk dat de bank bij de huidige recessie vasthoudt aan een strak monetair beleid. In Frankrijk zelf werden de belangrijkste rentetarieven deze week voor de achtste keer in twee maanden verlaagd. Eerder kritiseerden de Fransen de houding van Bonn in een telecommunicatie-conflict tussen de VS en de EG. Duitsland heeft op eigen houtje een akkoord gesloten met de Amerikanen, wat tot woede heeft geleid bij de andere EG-leden.

Het zijn zware tijden voor de autofabrikanten. In mei is de verkoop van nieuwe auto's in West-Europa met maar liefst 18 procent gedaald. In de eerste vijf maanden zijn 5,5 miljoen auto's verkocht, tegen 6,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Duitse fabrikanten Volkswagen en Mercedes-Benz krijgen klappen: zij zagen hun omzet met 26 respectievelijk 29 procent dalen. Volkswagen heeft al laten weten dat de 12.500 aangekondigde ontslagen in de vestigingen in Duitsland niet voldoende zijn.

Ook met Italiës op één na grootste familiebedrijf, Ferruzi, gaat het niet goed. Het bedrijf (agro-industrie, chemie) dreigt te bezwijken onder zijn schuldenlast. Te ambitieuze expansie, gebrekkig management en verdeeldheid binnen de familie worden genoemd als oorzaken voor de dreigende ondergang van Ferruzi. Alleen het afstoten van een aantal activiteiten kan het bedrijf nog redden.

De enige die geen last van de recessie lijkt te hebben is miljardair George Soros. Volgens het zakenblad Financial World verdiende de 62-jarige Newyorkse effectenhandelaar vorig jaar met speculatie tegen het goud en het Britse pond 650 miljoen gulden.

    • Friederike de Raat