Vandaag 'generale' van WK voetbal '94

NEW YORK, 19 JUNI. Vandaag zal de eerste voetbalwedstrijd worden gespeeld op een reusachtig plaggenveld in de Pontiac Silverdome in Detroit. De directie van de hal, een van de negen Amerikaanse speellocaties voor het WK voetbal 1994, beschouwt de wedstrijd als een generale repetitie. Over een week gaat het gras, dat al een maand heeft kunnen wennen, er weer uit en wordt het volgend voorjaar geparkeerd naast de hal.

De wedstrijd van vandaag gaat tussen Duitslan en Engeland in het kader van het mini-voetbaltoernooi US Cup '93. Het toernooitje heeft weinig opzien gebaard in de Verenigde Staten. Een verrassing was het wel dat de VS vorige week met 2-0 van Engeland wonnen. De meeste kranten hebben gisteren ook gememoreerd dat over precies een jaar op 17 juni in Chicago de openingswedstrijd van het WK wordt afgewerkt.

Om de Silverdome te kunnen gebruiken voor het WK heeft de organisatie 1,5 miljoen dollar uitgetrokken. De vloertjes met gras - 1800 stuks - zijn afkomstig uit California. Ze wegen elk bijna 1.500 kilo. Gedurende de winter zullen ze driehonderd parkeerplaatsen innemen bij de hal. De organisatie neemt geen enkel risico want het gras wordt omheind met hekken van drie meter hoog en vierentwintig uur per etmaal bewaakt.

De Silverdome ligt in een buitenwijk van Detroit waar ook de Pontiac- fabrieken van General Motors staan. het complex is achttien jaar oud en biedt plaats aan 80.000 toeschouwers. In de regel wordt de hal gebruikt voor baseball, autoshows en binnenkort ook voor een conventie van Jehova's getuigen. Maar vandaag precies over een jaar is op de plaggen de aftrap van de eerste Wk-wedstrijd in de Silverdome.

    • Lucas Ligtenberg