Vakantiedagen

Grafiek: Duitse werknemers hebben de meeste vakantiedagen, per jaar gemiddeld 30 dagen of zes weken.

Nederlanders hebben jaarlijks recht op ruim een week minder vakantie (24,5 vakantiedagen). In de Verenigde Staten heeft een werknemer niet eens de helft van het aantal vakantiedagen dat in Nederland geldt, namelijk 12 dagen op jaarbasis. De VS is een uitzondering in het Westen met zo weinig vakantie. In andere Westerse landen ligt het gemiddelde niet beneden de twintig. Naast 24,5 vakantiedagen, heeft een werknemer in Nederland 7,7 roostervrije dagen en nog eens 6,3 feestdagen waarop niet gewerkt hoeft te worden. Feestdagen zoals eerste Paasdag vallen altijd op een zondag en worden dan ook niet meegeteld. Bij elkaar opgeteld heeft een Nederlandse werknemer die onder een cao valt feitelijk gemiddeld 38,5 dagen vrij oftewel een kleine 8 weken.

(Onderzoek: Niek den Tex)