Twijfels over koerswinst Fokker na orders voor F 70; Koers Hoogovens schiet omhoog

AMSTERDAM, 19 JUNI. Hoogovens, dat de afgelopen tijd een koerswinst van tientallen procenten boekte, was ook deze week het meest opvallende aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs. Opmerkelijk was ook de grote koerswinst van Fokker, dat met veel tam-tam een aantal orders voor de Fokker-70 bekend maakte. De vraag is in hoeverre de eventuele winst van deze overeenkomst ten goede zal komen aan de aandeelhouders van Fokker, voor 51 procent in handen van het Duitse Dasa.

Hoogovens boekte de afgelopen twee weken een koerswinst van meer dan 30 procent. Deze fraaie koerssprong staat in schril contrast met de bedrijfseconomische situatie bij het bedrijf, zo menen de meeste effectenhuizen. Hoogovens is immers zwaar getroffen door de overcapaciteit in de staal- en aluminiummarkt, die nog wordt verergerd door de economische recessie. Het staal- en aluminiumconcern sloot gisteren op 35,20 gulden, een koerswinst van 8,90 gulden in twee weken.

In tegenstelling tot de meeste huizen adviseert Goldman Sachs het aandeel Hoogovens te kopen met het oog op lange termijn koerswinst. Het Amerikaanse effectenhuis meent dat het meeste slechte nieuws over Hoogovens al in de koers is verdisconteerd. De belegger met sterke zenuwen kan door nu al Hoogovens aan te kopen maximaal profiteren van het herstel van de Nederlandse economie, dat op zijn vroegst pas midden-1994 wordt verwacht. In een studie van Goldman Sachs worden, uitgaande van hetzelfde scenario, ook aanbevolen Hunter Douglas (raambekleding), Stork (machines) en DSM (chemie).

De koers van het vastgoedfonds Rodamco steeg voor het eerst in twee jaar tot boven de intrinsieke waarde. Het vastgoedfonds rapporteerde vorige week vrijdag een stijging van de netto winst met 4,6 procent tot 113 miljoen gulden in het eerste kwartaal van het boekjaar 93/94. Topman Kremers liet zich in optimistische bewoordingen uit over de ontwikkeling van de vastgoedprijzen de komende jaren.

De stijgende dollar veroorzaakte een koopgolfje in fondsen die een groot deel van hun inkomsten in dollars afrekenen. Koninklijke Olie boekte een reeks jaarrecords, ondanks de lagere olieprijs. Philips steeg tot de hoogste koers in de laatste 12 maanden (29,20), maar moest tegen het einde van de week weer enige terrein prijsgeven. Het nieuws dat de Europese commissie een subsidieplan voor breedbeeldtelevisie (hdtv) heeft goedgekeurd was ook een stimulans voor de koers van Philips.

Het aandeel Fokker boekte de hoogste koerswinst van de actieve aandelen. Fokker maakte op de vliegtuigshow in Parijs met veel trompetgeschal bekend dat twee Indonesische vliegtuigmaatschappijen een order voor 15 Fokker 70's hebben geplaatst. Die koerswinst was opmerkelijk omdat de koers van het aandeel Fokker vorig jaar in elkaar stortte van een hoogtepunt van 37 gulden in mei 1992 tot een laagste koers van 8,10 gulden in februari dit jaar.

Beleggers wilden zo snel mogelijk af van hun aandelen, omdat onduidelijk was hoeveel ze in de toekomst waard zouden zijn. Met de overname door Deutsche Aerospace, dat nu een meerderheid van Fokker bezit, was immers geen openbaar bod op de uitstaande aandelen gemoeid. Het blijft de vraag in hoeverre de inkomsten, gemoeid met de verkoop van de Fokker 70's, ten goede zal komen aan de aandeelhouders Fokker. Het Duitse moederbedrijf kan de dividendbetalingen aan de aandeelhouders van de dochteronderneming Fokker beperken. Bovendien kan de winst van Fokker gedrukt worden, bijvoorbeeld doordat Duitse onderdelen tegen een hoge prijs aan het Nederlandse concern verkocht kunnen worden.

    • Paul Wessels