Thyssen-collectie blijft in Spanje

MADRID, 19 JUNI. De kunstcollectie Thyssen-Bornemisza, de op een na grootste privé-schilderijenverzameling in de wereld met een geschatte waarde van rond de vijf miljard gulden, blijft definitief in Madrid.

De Spaanse Minister van Cultuur Jordi Solé Tura heeft bekend gemaakt dat de Spaanse Staat zich tegen betaling van 338 miljoen dollar ervan heeft verzekerd dat de schilderijen te zien zullen blijven in het speciaal door de Spaanse architect Rafael Moneo verbouwde, 18e eeuwse Palacio de Villahermosa dat vorig jaar werd geopend. Met dat geld wordt de Stichting Collectie Thyssen-Bornemisza voorzien van de financiële middelen om de 775 meesterwerken te verwerven, waar de verzameling uit bestaat. Deze stichting draagt nu zorg voor de conservering en het ten toon stellen van de schilderijen. Baron Thyssen is voorzitter van het stichtingsbestuur, en hij en zijn familie hebben het recht om altijd vijf bestuursleden aan te stellen. De familie Thyssen heeft zich ook verzekerd van een vetorecht op eventuele aan- en verkoop van stukken voor of van de collectie.

Op dit moment zijn 715 schilderijen van de collectie te zien in het Palacio de Villahermosa. De andere zestig zullen binnenkort worden tentoongesteld in het 13e eeuwse Monasterio de Pedralbes bij Barcelona.