Sculley ruimt veld voor Spindler; Topman van Apple treedt af

NEW YORK, 19 JUNI. John Sculley, topman van Apple Computer, is afgetreden en opgevolgd door Michael Spindler. Sculley blijft als een soort commissaris aan Apple verbonden. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Spindler (50), die de Duitse nationaliteit heeft, werkt sinds 1980 bij Apple en was tot 1985 werkzaam op het Europese hoofdkantoor in Parijs. Hij is jarenlang de tweede man na John Sculley. Spindler werkte in het verleden bij Schlumberger, Siemens en Intel.

Sculley (54) leidde Apple van een omzet van bijna 1 miljard dollar in 1983 tot een bedrijf dat vorig jaar 7 miljard aan omzet had. Twee weken geleden maakte Apple bekend dat de winstvooruitzichten voor de tweede helft van het boekjaar beneden verwachting waren. Mede in reactie daarop heeft Apple deze week de prijzen van zijn computers verlaagd. Een Apple-woordvoerder noemt het "toevallig' dat Sculley juist nu aftreedt.

“Het is een symbolische verandering”, aldus computerconsultant Richard Shaffer van Techologic Partners. “Spindler leidde het bedrijf eigenlijk al twee jaar en Sculley gaat nog niet weg. Dit is wel een verdiende erkenning voor Spindler.”

Sculley werd in april 1983 persoonlijk aangenomen door de oprichter van Apple, Steven Jobs. Sculley werkte voor die tijd bij Pepsico, producent van onder meer Pepsi Cola, en wist praktisch niets van het computerbedrijf. Een paar jaar na zijn aantreden werd Jobs eruit gewerkt.

Dankzij Sculley werken Apple en IBM nu samen in veel projecten, onder andere in Taligent voor het ontwikkelen van een eigen bestuurssysteem en in Kaleida voor een multimedia-project. Met Motorola werken beide bedrijven samen aan het ontwikkelen van een nieuwe chip.

    • Lucas Ligtenberg