Ramsj

Jung Chang: Wild Swans Gebonden, Simon & Schuster 1991, gell., van ƒ 56,00 voor ƒ 19,90. Het Martyrium Amsterdam.

Ed van Eeden, Peter Nijssen: Een tweede huid Paperback, Kwadraat 1990, van ƒ 25,00 voor ƒ 5,95. De Slegte.

Christopher Hibbert: The Virgin Queen Gebonden, 1991, van ƒ 56,00 voor ƒ 14,90. Het Martyrium, Amsterdam.

Witold Kula: Measures and men Gebonden, Princeton Univ. Press 1986, van ƒ 97,20 voor ƒ 27,50. De Boekenmarkt, Oude Molstraat 32, Den Haag (070 - 3658226).

Ninaber, Peters, Krouwel: Functie vormt stijl Gebonden, Stedelijk Museum 1992, van ƒ 52,00 voor ƒ 19,90. De Verbeelding, Amsterdam.

H. Winkel: De Ware Jacob Gebonden, Walburg Pers 1986, van ƒ 39,90 voor ƒ 16,90. Donner, Rotterdam.

Jaap Balk (e.a.): In de Nes moet je wezen Paperback, Stadsuitgeverij 1991, van ƒ 15,00 voor ƒ 4,90. Van Gennep Amsterdam en Rotterdam.

Patricia Wells: Fijnproeversgids voor Parijs Paperback, Bosch & Keuning 1989

P. Hyman: Reisboek Frankrijk voor wijnliefhebbers Paperback, Bosch & Keuning 1989, samen van ƒ 75,00 voor ƒ 25,00. De Bijenkorf

Jung Chang: Wild Swans Gebonden, Simon & Schuster 1991, gell., van ƒ 56,00 voor ƒ 19,90. Het Martyrium Amsterdam.

Veelgeprezen boek waarin Jung Chang de lotgevallen beschrijft van haar grootmoeder tijdens het bewind van de Kwomintang, van haar ouders tijdens de overname van de communisten en over haar eigen jeugd ten tijde van de Culturele Revolutie. ""Wie dit gelezen heeft'', schreef Rudy Kousbroek in deze krant, ""zal nooit meer dezelfde zijn.'' Max Pam voegde hier later aan toe: ""Het boek kerft een diepe kras in mijn perceptie van de wereld een haar bewoners.'' Werd in het Nederlands vertaald.

Ed van Eeden, Peter Nijssen: Een tweede huid Paperback, Kwadraat 1990, van ƒ 25,00 voor ƒ 5,95. De Slegte.

Alleraardigst boek over bijnamen in de sport. Van De Aap, bijnaam van de slungelige Columbiaanse wielrenner Fabio Parra, tot De Grote Zwijger, een van de bijnamen van Rinus Michels. Er blijken zeven Nederlanders te zijn geweest die luisterden naar de bijnaam De Vliegende Hollander. Per bladzijde worden ongeveer drie bijnamen behandeld. Prikkelende inleiding, registers, goed geschreven en gedegen. Kortom: aanbevolen.

Christopher Hibbert: The Virgin Queen Gebonden, 1991, van ƒ 56,00 voor ƒ 14,90. Het Martyrium, Amsterdam.

Over Elisabeth de Eerste, die in 1558 de Engelse troon besteeg, zijn al zo'n zeventig biografieën gepubliceerd. Zij trouwde nooit om haar enorme macht niet met een man te hoeven delen. Hibbert concentreert zich op haar persoonlijke leven, niet op de politieke en economische achtergronden. Hij schilder koningin Elisabeth als een geniale, wrede en geleerde vrouw, die dol was op jagen.

Witold Kula: Measures and men Gebonden, Princeton Univ. Press 1986, van ƒ 97,20 voor ƒ 27,50. De Boekenmarkt, Oude Molstraat 32, Den Haag (070 - 3658226).

Engelse vertaling van een studie van de Poolse historicus Witold Kula over de geschiedenis van meet-eenheid. Kula beschrijft de ontwikkeling van eenheden die verbonden waren aan het menselijk lichaam - zoals de voet en el - naar de abstracte eenheden die we sinds de industriële revolutie gebruiken. Met noten en uitgebreide bibliografie.

Ninaber, Peters, Krouwel: Functie vormt stijl Gebonden, Stedelijk Museum 1992, van ƒ 52,00 voor ƒ 19,90. De Verbeelding, Amsterdam.

Sinds jaar en dag besteedt het Stedelijk Museum aandacht aan wat tegenwoordig industrieel ontwerpen heet. In deze beknopte catalogus staat het werk centraal van ontwerpbureau Ninaber/Peters/Krouwel. Mooie foto's van onder andere een gestileerde bureaulamp, haardroger, geluidsversterker en een rekenmachientje. Voor de liefhebber dus, die de moeizame vormgeving van het boekje op de koop toe moeten nemen.

H. Winkel: De Ware Jacob Gebonden, Walburg Pers 1986, van ƒ 39,90 voor ƒ 16,90. Donner, Rotterdam.

Met een onderbreking van enkele jaren verscheen De Ware Jacob tussen 1901 en 1915. Karakteristiek voor dit spotblad waren de vele tekeningen die de humoristische commentaren begeleidden. Winkel geeft een bloemlezing van de prenten en analyseert de achtergronden, doelstellingen en de inhoud van de dit beroemde blad. Helaas nogal houterig geschreven.

Jaap Balk (e.a.): In de Nes moet je wezen Paperback, Stadsuitgeverij 1991, van ƒ 15,00 voor ƒ 4,90. Van Gennep Amsterdam en Rotterdam.

In vijf hoofdstukken wordt in dit dunne boekje de geschiedenis van de Nes beschreven, een straat in Amsterdam die - in chronologische volgorde - onder meer werd bewoond door geestelijken, Vlamingen, acteurs, tabakshandelaren en speculanten. Aardig en goed verzorgd uitgegeven.

Patricia Wells: Fijnproeversgids voor Parijs Paperback, Bosch & Keuning 1989

P. Hyman: Reisboek Frankrijk voor wijnliefhebbers Paperback, Bosch & Keuning 1989, samen van ƒ 75,00 voor ƒ 25,00. De Bijenkorf

""Een perfect boek van een van de beste culinaire schrijvers'', schreef Cuisine over het boek waarin Patricia Wells een lekkerbekkende rondleiding geeft door Parijs. De lezer krijgt zakelijke informatie en sfeerimpressies van onder meer bistro's, restaurants, markten, kaaswinkels en banketbakkers. Plus vijftig recepten. Hyman voert de reiziger langs alle beroemde wijnstreken in Frankrijk. Hij suggereert verschillende routes en geeft beknopte informatie over talloze dorpjes, steden en wijngaarden. De boeken worden tezamen verkocht.

    • Ewoud Sanders