Outsider leidt US Open na drie birdies

SPRINGFIELD, 19 JUNI. De Amerikaanse outsider Lee Janzen staat halverwege de US Open in Springfield verrassend aan de leiding. Mede door drie birdies kwam hij voor de tweede achtereenvolgende keer in 67 slagen rond. Met zijn totaal van 134 - zes onder par - staat hij twee slagen voor op de voormalige kampioenen Payne Stewart en Tom Watson. De twee waren in de tweede ronde met een score van 66 beter dan Janzen, maar door hun opening van 70 moeten ze voorlopig genoegen nemen met een gedeelde tweede plaats. Ze worden op de voet gevolgd door PGA-kampioen Nick Price uit Zimbabwe en de Amerikaan Corey Pavin.

Koploper Janzen, 28 jaar pas, heeft nog nooit een groot toernooi gewonnen, maar hij eindigde dit jaar wel al zes keer bij de top-10 en hij sloeg al meer dan 500.000 dollar bijeen. Bij de laatste Masters stond hij na de eerste ronde bovenaan, maar later zakte naar de 39ste plaats. “Ik was toen over-agressief. Ik had geen geduld en wilde alleen maar birdies maken.”

Janzen zei na zijn ronde van afgelopen nacht dat hij heeft geleerd en die fout niet meer zal maken. “Ik moet scherp blijven. De weg is nog lang.” Met zijn score na twee ronden van 134 evenaarde hij het US Open-record van Jack Niklaus uit 1980.

Twee van de grote favorieten, titelverdediger Tom Kite en Masters-winnaar Bernhard Langer, bleven één slag verwijderd van de volgende ronden. Zij kunnen dus naar huis. Drie vermaarde Britten, Faldo, Lyle en Woosnam wisten zich wel te handhaven maar ze staan te ver achter om nog aan de strijd om de topposities mee te kunnen doen.