Oprichters A&M keren Polygram de rug toe

LONDEN, 19 JUNI. De president en vice-president van Polygram-dochter A&M Records hebben vrijdag plotseling hun vertrek aangekondigd. De twee oprichters, Jerry Moss en de bekende Amerikaanse trompetist Herb Alpert (“Herb Alpert and the Tijuana Brass”) van A&M hadden zich bij de overneming van dat bedrijf door Polygram in 1990 verplicht tot 31 december 1994 aan te blijven, maar zien daar nu vanaf.

Het duo wil zich volledig wijden aan andere interesses, waaronder hun muziekuitgeverij Rondor Music, goede doelen en kunst. In een vrijdag verschenen persbericht staat dat Alpert en Moss bij de overneming al hadden afgesproken nu te vertrekken. In een prospectus bij de beursintroductie van Polygram uit december 1989 schrijft de platenmaatschappij echter dat het duo tot eind volgend jaar in dienst blijft. Volgens het introductiebericht waren juist Moss en Alpert voor Polygram dè factoren om tot aankoop van A&M over te gaan.

Een woordvoerster van Polygram ontkent dat er sprake is van een conflict. “Er is niets aan de hand. Ze hebben gewoon besloten om nu op te stappen. Zo gaan dingen nu eenmaal.”

Polygram, voor tachtig procent eigendom van Philips, moet Alpert en Moss in ieder geval nog een bedrag van enkele tientallen miljoenen guldens betalen. Bij de acquisitie begin 1990 werd afgesproken dat de verkopers tot eind 1994 recht hebben op winstaandelen als de winst van A&M bepaalde vastgestelde niveaus overschrijdt in 1993 en 1994. Ook als van bepaalde A&M-artiesten meer dan een miljoen geluidsdragers worden verkocht voor eind volgend jaar, delen de oprichters in de winst. Op de balans per 31 december vorig jaar had Polygram hiervoor 188 miljoen gulden gereserveerd. Hoeveel daarvan is bestemd voor de A&M-directeuren laat Polygram in het midden. Wel is daarover volgens de woordvoerster een akkoord bereikt.

A&M Records werd eind 1989 overgenomen door Polygram. Met de overneming was een bedrag gemoeid van 500 miljoen dollar (toen 1,1 miljard gulden). De muziekuitgeverij was niet bij de transactie betrokken.

Alpert en Moss richtten A&M in 1962 op in de garage van Alpert in een buitenwijk van Los Angeles. In 1989 zette de onderneming 300 miljoen dollar om. A&M bouwde een stal op met bekende artiesten als The Police, The Carpenters, Styx, Peter Frampton, Supertramp, Janet Jackson, Suzanne Vega, Bryan Adams en Chris DeBurgh. De maatschappij ontving 45 Grammy Awards en bijna 250 gouden en platina platen.