Nog geen spoor van naalden in Pepsi-blikjes

NEW YORK, 19 JUNI. Er is geen sprake van dat er in de VS op grote schaal geknoeid is met blikjes Pepsi Cola. Bovendien staat nog van geen enkele melding van onder meer injectienaalden in blikjes vast dat zij authentiek is. Dat heeft de Amerikaanse keuringsdienst van waren (FDA) gisteren bekendgemaakt.

Vorige week meldde iemand in Tacoma, vlakbij Seattle, dat hij in een benzinestation een blikje Diet Pepsi kocht en daarin een injectiespuit aantrof. Een dag later had iemand anders die in dezelfde streek woont ook een blikje met een spuit erin. Sindsdien hebben zich 52 meldingen in 23 staten voorgedaan van kopers die spuiten, naalden en schroefjes in de blikjes hebben gevonden.

David Kessler van de FDA maakte gisteren bekend dat inmiddels vier mensen zijn gearresteerd wegens valse claims. Zij kunnen een boete tot 250.000 dollar en vijf jaar gevangenisstraf tegemoetzien. Drie Pepsi-drinkers anderen hebben hun melding ingetrokken. Verder verklaarde hij dat er gegronde redenen zijn om andere gevallen in twijfel te trekken. De blikjes die de gewraakte voorwerpen bevatten zijn afkomstig uit fabrieken die ver van elkaar liggen en zijn geproduceerd op tijdstippen die soms maanden verschillen.

Forensisch onderzoek door de FDA heeft volgens Kessler geen van de vondsten met elkaar kunnen verbinden. Het is bekend dat publiciteit in dit soort zaken leidt tot een stroom ongefundeerde meldingen. Soortgelijke gevallen uit het verleden vertoonden een patroon van meldingen dat zich ook nu weer heeft voorgedaan.

Pepsico, producent van Pepsi Cola, heeft de beschuldigingen vanaf het begin van de hand gewezen. Zegslieden noemden het vanaf het begin uiterst onwaarschijnlijk dat ook maar iets in de blikjes zou zijn terechtgekomen tijdens het produktieproces. Er gaan 1.200 blikjes per minuut van de band en daarbij is voor elk blikje precies 0,9 seconde tijd om er iets in te gooien. De Pepsico-directie onderstreepte vanaf het begin dat niemand gewond was geraakt. Het aandeel Pepsico heeft weinig geleden onder alle publiciteit. Pepsico stond dinsdag op 35, maar herstelde zich weer. Gisteren steeg het 1 dollar naar 36 5/8.