Geweld teistert "hongerdriehoek'

PAG.4 DODENMARS NAAR VOEDSELHULP

AYOD, 19 JUNI. In de "hongerdriehoek' van Zuid-Soedan, in de provincie Opper Nijl rond de plaatsen Ayod, Kongor en Waat, bevinden zich volgens schattingen van de Verenigde Naties 160.000 à 170.000 sterk ondervoede mensen die dringend hulp nodig hebben. Hun situatie verslechtert alleen maar als gevolg van gevechten tussen onderling rivaliserende verzetsgroepen tegen de regering in Khartoum die ontaarden in tribale moordpartijen en wraakacties.

De strijd vormt een aanslag op de hulpoperatie "Levenslijn Soedan' van de Verenigde Naties en non-gouvernementele organisaties. Wat er nog aan hulp wordt geboden, komt voor een deel bij de strijders terecht. Wat hulpverleners er de afgelopen maanden hebben opgebouwd, wordt door de rebellen met de grond gelijk gemaakt. Voorts worden de hulpverleners door opstandelingen bedreigd.

Een delegatie van de Europese Gemeenschap gaat de komende dagen in Soedan onderzoeken of de Europese noodhulp wel haar doel bereikt. Eerder deze week heeft de EG besloten 700.000 dollar extra voor humanitaire hulp in dit gebied uit te trekken. De EG levert overigens al geruime tijd geen ontwikkelingshulp meer aan Soedan wegens de schendingen van de mensenrechten door de moslim-fundamentalistische regering in Khartoum.