Generaal VS de laan uit na beledigingen tegen Clinton

WASHINGTON, 19 JUNI. De Amerikaanse luchtmachtgeneraal die zich tijdens een bezoek aan de Nederlandse luchtmachtbasis Soesterberg beledigend over president Clinton had uitgelaten wordt met vervroegd pensioen gestuurd.

Generaal-majoor Harold Campbell, die Clinton een “een dienstontduiker, een hasjroker, een vrouwenversierder en een homovriendje” noemde krijgt minder straf dan verwacht. De stafchef van de luchtmacht had Campbell voor de krijgsraad willen brengen, maar daartegen bestond weerstand omdat het van Campbell “een martelaar” gemaakt zou kunnen hebben. Clinton zelf zou in het geheel niets tegen de generaal hebben willen ondernemen. In militaire kring heerst onvrede over de bezuinigingen die Clinton het leger oplegt, maar in hun ogen zou Clinton zich geblameerd hebben door het incident onbestraft te laten; de opperbevelhebber van het leger moet zich niet laten beledigen. Op aandringen van Colin Powell, voorzitter van de Verenigde Chefs van Staven, ging Campbell toch de laan uit. (AP)