Foto: ZEVENAAR - Tegenstanders van de Betuwelijn ...

Foto: ZEVENAAR - Tegenstanders van de Betuwelijn hebben gisteravond in Zevenaar een personentrein uit Arnhem tot stoppen gedwongen door tien kubieke meter zand op de spoorlijn te storten.

In de trein bevond zich een replica van minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat). Nadat tevergeefs geprobeerd was de minister te overtuigen van haar ongelijk, werd ze ter aarde besteld onder het motto: “De trein eronder, of zij.” Na een kwartier kon de trein verder rijden. Bij Schelluinen werd vanmorgen een modeltrein in brand gestoken en werden enkele gaten gegraven, als symbool van de noodzaak van ondergrondse aanleg van de Betuwelijn. In Tiel is bij de snelweg A15 een bord onthuld met de tekst "De Betuweroute maakt meer kapot dan ons (en u) lief is'. Verantwoordelijk voor de acties is het "Landelijk Overleg Betuweroute', een samenwerkingsverband van actiegroepen. Secretaris J. Klerkx benadrukte dat de acties "hard, maar niet agressief' mochten zijn. (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)