Dollar naar hoogste peil in 15 maanden

AMSTERDAM/NEW YORK, 19 JUNI. De koers van de dollar schoot gisteren naar het hoogste peil sinds maart 1992. De Amerikaanse munt sloot gisteren in Amsterdam bijna drie cent hoger op 1,8855 gulden.

In één week tijd is de koers van de Amerikaanse dollar met meer dan zes cent gestegen. Handelaren spraken van een “pandemonium” op de valutamarkt. “Iedereen praat over valutaspeculanten als Soros en Negara. Die gesprekken zijn gewoonlijk de symptomen van een markt die aan de vooravond staat van een massale koopgolf”, zei gisteravond een handelaar in Londen. George Soros verdiende vorig jaar 650 miljoen dollar met valutaspeculaties tegen het Britse pond.

De dollar bereikte in New York ten opzichte van de mark zijn hoogste stand sinds het najaar van 1991. De opmars van de laatste dagen houdt vooral verband met de slechte economische situatie in Duitsland en de recente renteverlaging door de Bundesbank. Politieke onrust in Japan bracht handelaren ertoe zich tot de dollar te wenden.

“Drie belangrijke factoren speelden vandaag een rol”, aldus Michael Casey, econoom bij investeringsadviseur Maria Fiorini Ramirez. “De motie van wantrouwen tegen de Japanse premier Miyazawa gebeurde precies toen de Amerikaanse handelaren net op hun werk waren gekomen. Dat heeft de zaak meteen in beweging gebracht.”

Een andere invloed volgens Casey waren speeches van twee topmannen van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Het bestuur daarvan beslist over de Amerikaanse rentestanden. Beide mannen waarschuwden voor inflatie. Wayne Angell, een van de directeuren van het Amerikaanse centrale-bankstelsel, zei dat een inflatie van één procent nog te hoog is. Casey: “De markt let op zulke uitlatingen. Als we binnenkort een renteverhoging krijgen om de inflatie te beteugelen, is dat gunstig voor de dollar.”

Een derde factor is dat het cijfer van de producentenprijs-index in Duitsland met 0,2 daalde. “Dat is goed nieuws voor de economie”, zegt Casey, “hoewel het nog maar een begin is. Het betekent echter dat er meer ruimte aan het komen is voor een verdere rentverlaging door de Bundesbank.”

Casey verwacht dat de dollar ten opzichte van de mark iets boven de 1,70 komt. “Vanaf 1,6950 ga ik mensen adviseren om hun winst te nemen”, aldus Casey.

    • Lucas Ligtenberg