Carla Arnolds bijt niet in de Franse kaas

Het subtropische Menton is deze weken ondergesneeuwd met bridge. Er wordt om drie Europese titels gespeeld: de viertallen voor mannen, de viertallen voor vrouwen en de paren voor vrouwen. Eentje is er al vergeven. Carla Arnolds en Bep Vriend wonnen het parentoernooi bij de vrouwen. Hun goede prestatie wekt geen verwondering. De twee hebben al heel wat internationale successen op hun naam staan en eigenlijk ontbrak alleen nog een gouden plak. Dolgelukkig ondergingen de Oranjevrouwen alle huldigingen. Toch deden ze voorzichtig aan. Een dag later immers moesten de twee alweer fris aan de bak in het viertallentoernooi voor vrouwen.

Vriend-Arnolds vormen al een jaar of vijf een vast partnership. De zeer geroutineerde Bep Vriend, algemeen erkend als beste speelster van Nederland, kan het zeer goed vinden met de veel jongere Carla Arnolds. Maar ook deze bridgedocente, annex bridgejournaliste, staat haar mannetje. Dit is een staaltje psychologisch inzicht van haar uit de voorronde van het parentoernooi. Hun tegenstanders waren de sterke Françaises Cronier-Pigeaud:

Zie diagram 1 Zuid geverNoord

OW kw.ß7 V93

ß6 HB5

ß5 HV64

ß4 V52

WestOost

ß7 742ß7 B86

ß6 A92ß6 V10863

ß5 B73ß5 10952

ß4 9843ß4 10

Zuid

ß7 AH105

ß6 74

ß5 A8

ß4 AHB76

West Noord Oost Zuid

Cronier Vriend Pigeaud Arnolds

1ß4

pas 3SA pas 4ß4

pas 4ß5 pas 4ß7

pas 4SA pas 5ß5

pas 6ß4 pas pas

pas

3SA = een gebalanceerde hand met 13-15 punten; 4ß4 = echt, sleminvite; 4ß5 en 4ß7 = controlebiedingen; 4SA = Roman Keycard Blackwood; 5ß5 = drie azen + troefheer.

Bénédicte Cronier kwam tegen 6ß4 van Carla Arnolds uit met ß62. Arnolds was bepaald niet gelukkig met deze gang van zaken. Ten eerste moest zij nu meteen de goede hartenbeslissing nemen. Bovendien is 6SA vanuit noord verreweg het beste contract. Daarin zijn twaalf gemakkelijke slagen voorhanden omdat ß7B valt. En een sans-contract "betaalt' veel beter, wat in een parenwedstrijd cruciaal is.

Arnolds deed het goed en legde de heer. Knap gespeeld, want het is natuurlijk ongebruikelijk dat tegen een slem onder een aas wordt gestart. Hoe wist de Tilburgse de val te vermijden die voor haar was uitgezet? Dit was haar redenering. Cronier kon uit het biedverloop opmaken dat zo er een hartencontrole in NZ mocht zijn, die in ieder geval niet in zuid zat. Zuid had immers over 4ß5, 4ß7 geboden en niet 4ß6. Cronier, die na uitleg van het bieden wist dat de noordhand gebalanceerd moest zijn, had dus een heel sterke aanwijzing dat ß6H in dummy ging komen. Maar omdat je onder een aas niet zo makkelijk start, duurde het toch even voordat ß62 op tafel werd gelegd. Dat was voor de attente Arnolds, die Cronier zonder meer tot zo'n briljante start in staat achtte, voldoende aanwijzing om de juiste beslissing te nemen. De socre van 6ß4 +1, was nog onder het midden, maar Arnolds had in ieder geval een nul vermeden.

Wubbo de Boer (29) is één van de grote talenten van het hedendaagse bridge. In korte tijd heeft hij zich, samen met zijn partner Bauke Muller, een vaste plaats veroverd in het Nederlands team. De Boer heeft nu al een formidabele staat van dienst. Europees jeugdkampioen, jeugdwereldkampioen, landskampioen bij de paren en de viertallen en als klap op de vuurpijl won hij verleden jaar een derde plaats op het Olympisch toernooi in Salsomaggiore. Eerder deze week heeft u in deze krant in vogelvlucht een spel uit Menton van hem kunnen bewonderen. Vanwege de vele varianten en het opmerkelijke bieden in beide kamers kom ik er hier op terug. De hand is afkomstig uit de belangrijke wedstrijd tegen Zweden.

Zie diagram 2 Oost geverNoord

Allen kw.ß7 V98

ß6 AVB965

ß5 B7

ß4 32

WestOost

ß7 B10ß7 AH652

ß6 H1083ß6 742

ß5 AH93ß5 V8

ß4 B86ß4 V54

Zuid

ß7 743

ß6 -

ß5 106542

ß4 AH1097

Dit is het biedverloop in de open kamer zoals zich dat op het demonstratiescherm ("rama') ontrolde:

West Noord Oost Zuid

Nielsen Westra Brunzell Leufkens

1SA pas

pas 2ß6 pas pas

3SA pas pas pas

Dit bizarre bieden verdient toelichting. 1SA was zwak (11-13). Dat zoiets met een vijfkaart hoge kleur wordt gedaan, wekt in topbridge al lang geen verbazing meer. West gokte met pas op een absoluut minimum bij oost. Dat hij in tweede instantie toch tot de manche besloot is minder gek dan het lijkt. Qua punten zou het misschien toch kunnen, de hartenstop is goed en als 3SA gemaakt wordt, is psychologisch een gevoelige tik uitgedeeld. Helaas voor Jim Nielsen, misspeelde Anders Brunzell het overigens zeer lastige contract en ging één down.

In de gesloten kamer gebeurde dit:

West Noord Oost Zuid

De Boer Morath Muller Bjerregaard

1ß7 pas

2ß4 2ß6 pas pas

3SA pas pas pas

Evenals Nielsen, voelde De Boer niets voor een strafdoublet op 2ß6 en maakte het af op 3SA.

Noord kwam uit met ß5B, een prima start voor de verdediging. ß5V is de enige entree voor de te ontwikkelen schoppenkleur, daarom nam Wubbo de Boer de eerste slag met ß5A. Hij ging door met ß710 (niet gedekt) die hij liet doorlopen. Met ß7B gebeurde hetzelfde, waarna werd overgestoken met ß5V. De Boer speelde nu zijn drie hoge schoppens. Zeker met open kaarten lijkt het contract nu altijd gemaakt. ß4AH zitten op één hand, zodat ß4B een slag gaat worden en tevens de entree vormt voor ß5H, de negende slag. Als west maar ß5H en de negen bewaart, is een ruitenaanval altijd af te slaan. West kan dan op drie schoppen simpel drie harten afgooien. Maar De Boer wist natuurlijk niet dat zuid een renonce harten had en ß4AH. Hij gooide daarom een klaveren, een ruiten en een harten af. Deze positie was bereikt met oost aan slag:

Noord

ß7 -

ß6 AVB9

ß5 -

ß4 32

WestOost

ß7 -ß7 -

ß6 H108ß6 742

ß5 Hß5 -

ß4 B8ß4 V54

Zuid

ß7 -

ß6 -

ß5 1065

ß4 AH10

De leider moest nog twee slagen maken. Hij speelde ß44, genomen met de heer. In de praktijk nam zuid ß4A mee en speelde toen ruiten na. De Boer maakte zijn werk af door een harten aan noord af te staan, die naar ß6H moest toespelen. Maar ook als zuid na ß4H genomen te hebben, eerst ruiten speelt, gaat het goed. De leider speelt dan ß4B, genomen door zuid, die zijn twee vrije ruitens incasseert, maar uiteindelijk met de tien ß4V als negende slag gaat laten maken. Ook de derde variant, ß4AH en klaveren voor de vrouw in dummy, werkt. De Boer, die dit allemaal al had voorzien, zou dan op ß4V ß5H weggooien, waarna harten naar de tien volgt en uiteindelijk noord weer harten moet brengen. Prachtig gespeeld van Wubbo de Boer en 12 imps naar Nederland.

    • Jan van Cleeff