BI

Uit de column "Bi' van Gerrit Komrij (NRC Handelsblad, 16 juni) blijkt dat Komrij geen kennis van zaken heeft en niet kan accepteren dat een biseksueel "anders' is. Anders dan de mono-seksueel (hetero of homo), of, zoals Komrij schrijft, het panseksuele wezen. Tekst in een column mag lacherig zijn, maar ik kan bepaald niet lachen om een volzin als: “De biseksueel als monster, het zou dus ook kunnen.”

De tekst wordt wat afgezwakt door “Toch heb ik de indruk dat er biseksuele mannen zijn die zich met een man gewoon (!) een man kunnen voelen.” Maar verderop komen toch weer de vragen of de biseksueel gespleten is, in de war is en zijn bestemming niet kan vinden. En nog erger maakt hij het met zijn laatste vraag, een hoog insinuerende vraag: “Is de biseksueel misschien niet gewoon (!) een soort gluiper, iemand die voor hetzelfde geld van twee wallen wil eten!”

Het begrip biseksualiteit roept voor Komrij kennelijk meer vragen op dan hij kan beantwoorden. Maar er zijn genoeg deskundigen in ons land bij wie hij antwoorden op zijn vragen kan krijgen, onder meer bij het landelijk netwerk biseksuelen. Laat hij zich eerst maar eens behoorlijk laten voorlichten voordat hij weer over biseksuelen schrijft.

Het stuk is stigmatiserend en werkt discriminatie in de hand door het gesuggereerde "anders' zijn. Dat een biseksueel bij uitstek alle reden heeft zich een volledig mens te voelen en daardoor juist een rijk leven kan hebben, en niet alleen omdat hij of zij beide soorten seksuele omgang even "lekker' vindt, mag Komrij zonder meer aannemen. Verder mag hij voor zichzelf uitmaken of de biseksueel "anders' is.

    • Rudie David