Zeven maanden geëist tegen Frans Haks

GRONINGEN, 18 JUNI. Tegen directeur drs. Frans Haks (54) van het Groninger Museum is gisteren voor de rechtbank van Groningen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van zeven maanden wegens opzetheling en het vervalsen van een huurcontract. Haks zou volgens officier van justitie mr. W.H. Frank hebben meegeprofiteerd van een RWW-uitkering die zijn 61-jarige levenspartner ten onrechte kreeg in de jaren 1987 tot 1991. Beide mannen woonden in die periode samen en voerden een gezamenlijke huishouding, zonder dat dit zou zijn opgegeven aan de sociale dienst, aldus de officier.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vriend van Haks ten onrechte een bedrag van 128.373 gulden uitgekeerd gekregen. Haks zou hebben meegeprofiteerd voor een bedrag van 89.801 gulden. Tegen Haks' partner, J.W.M.A., werd tien maanden celstraf geëist wegens valsheid in geschrifte. Hij gaf gisteren voor de rechtbank toe huuropbrengsten van zijn woning in Utrecht te hebben verzwegen voor de sociale dienst, een bedrag van ruim 10.000 gulden over vijf jaar. Volgens de officier blijkt uit onder meer uit een gezamenlijke inboedelverzekering en telefoon dat beide mannen een economische eenheid vormden. Ook zou Haks op zijn belastingformulier hebben ingevuld dat hij een tweeverdiener was.

Haks en zijn vriend woonden van 1980 tot 1984 samen in de woning van Haks aan de Turftorenstraat. In dat laatste jaar verhuisde de vriend naar de zolderetage van de woning. Deze constructie zou zijn bedacht, opdat de vriend zijn RWW-uitkering kon behouden, nadat op 1 januari 1987 de Emancipatiewet in werking was getreden. Daarin worden samenwonenden gelijk gesteld met echtparen. Volgens Haks wist de sociale dienst dat zijn vriend apart op nummer 14a woonde en zou dit ook zijn gerapporteerd. Een huurcontract zou zijn opgesteld, omdat de sociale dienst hier om had gevraagd. Volgens de raadsman van Haks en zijn vriend, mr. J. de Boer Azn, was dit 'geen ontoelaatbare constructie'. “Je mag om een uitkering te behouden een LAT-relatie aangaan. Daar is niets verwerpelijks aan, het gebeurt vele malen.” Tot de constructie was, aldus Haks, overgegaan omdat zijn partner niet financieel afhankelijk wilde zijn van hem. De vriend betaalde Haks onregelmatig 250 tot 300 gulden netto per maand voor gas en licht. Huur hoefde hij niet te betalen, omdat Haks van 1968 tot 1978 kosteloos bij de vriend had ingewoond in Utrecht. De officier noemde het huurcontract 'fake'. Volgens de raadsman van Haks voerden beide mannen geen gezamenlijke huishouding en vormden ze evenmin een financiële eenheid.

Uitspraak 1 juli.