Volkswagen wil als gevolg van de recessie meer banen schrappen

WOLFSBURG, 18 JUNI. Autofabrikant Volkswagen overweegt in haar vestigingen in Duitsland meer banen te schrappen dan de tot nu toe aangekondigde 12.500. Dit heeft vice-president Daniel Goeudevert van het concern het personeel gisteren laten weten.

Volkswagen maakte in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 1,2 miljard mark, nadat in het eerste kwartaal van vorig jaar nog 202 miljoen mark werd verdiend.

Volgens Goeudevert is de reductie van 12.500 banen niet voldoende door de “verslechtering van de omstandigheden”. Over details over verdere ontslagen moet intern nog overleg worden gevoerd, aldus de topman. De ondernemingsraad heeft gezegd dat zij alleen akkoord zal gaan met oplossingen die vanuit sociaal oogpunt aanvaardbaar zijn.

Goeudevert zei dat het bedrijf in de eerste vijf maanden van dit jaar 12 procent minder auto's op de markt heeft gebracht. De produktie van Audi's en Volkswagens samen is in diezelfde periode met 22 procent gedaald.

Vorig jaar werd het personeelsbestand met 8.000 teruggebracht tot 276.000. In januari kondigde de onderneming aan dat het wereldwijd 30.000 banen wil schrappen voor het einde van 1994.

Volgens president-directeur Klaus Volkert van Volkswagen zijn meer ontslagen onvermijdelijk gezien de prijzenslag tussen de autofabrikanten als gevolg van de overschotten. “We moeten ons schikken naar het feit dat Duitsland zich in de diepste crisis sinds 1945 bevindt”, aldus Volkert. (AFP)