VNG naar de rechter voor verbod van acties bonden

DEN HAAG, 18 JUNI. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft samen met de Brabantse gemeente Teteringen een kort geding aangespannen tegen de bonden van gemeente-ambtenaren. Ze willen dat de rechter de bonden verbiedt maandag actie te voeren in het gemeentehuis van Teteringen.

De bonden laten volgende week in Teteringen en 25 andere gemeenten ambtenaren protesteren tegen het uitblijven van een behoorlijk loonbod. AbvaKabo, CFO en Novon vinden de reactie van Teteringen en de VNG “overdreven.”

De acties van het gemeentepersoneel worden volgende week uitgebreid op de stadhuizen. In de 26 gemeenten zullen de ambtenaren alle post afkomstig van de VNG, het College voor Arbeidszaken (de CAO-onderhandelaars van de VNG), de ministeries en provincies aan de afzender retourneren. De gemeenten zullen deze overheidsinstanties zelf ook geen post sturen. Verder begint in de actie voerende stadhuis elk heel uur met een telefoonstaking van tien minuten. Daarin zal op een cassettebandje worden uitgelegd waartegen de gemeente-ambtenaren protesteren. Dergelijke acties zijn op de stadhuizen nog nooit gevoerd, aldus een woordvoerder van de bonden. Het geding diende vanmiddag voor de president van de Haagse reachtbank.

Vandaag staakte het openbaar vervoer in Utrecht de gehele dag. Voor volgende week hebben de bonden nieuwe 24-uursstakingen aangekondigd in Maastricht (dinsdag) en Amsterdam, Groningen en Rotterdam aan het einde van de week. In Rotterdam zal het in elk geval de laatste vervoersstaking tot 15 juli zijn. De rechtbank bepaalde eerder deze week dat de RET de komende vier weken nog maar e'e'n keer mocht staken.

De bonden voor het onderwijspersoneel hebben gedreigd actie te gaan voeren als een beter loonbod van minister Ritzen uitblijft. Ritzen heeft een salarisverhoging van 0,5 procent geboden, de bonden eisen 2,5 procent. Ongeveer 350 kaderleden van de Acop spraken zich gisteren in Utrecht uit voor het voeren van acties. Woensdag werd een overleg met Ritzen na een kwartier afgebroken. Donderdag worden de onderhandelingen hervat, mits er nieuw loonbod van de minister komt, aldus een woordvoerder van de bonden.