VN-militairen gedood bij zware strijd met Aideed in Mogadishu

MOGADISHU/WASHINGTON, 18 JUNI. Bij hevige gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu tussen VN-troepen en aanhangers van Mohamed Farah Aideed zijn gisteren tientallen mensen gedood en gewond geraakt.

Intussen heeft de VN-gezant voor Somalië, Jonathan Howe, gisteren een officieel arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Aideed, die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood begin juni van 23 Pakistaanse VN-militairen. Aideed, wiens huis goeddeels werd verwoest, wist gisteren te ontkomen en is nog voortvluchtig.

Bij de strijd gisteren verloren zes VN-militairen het leven. Vooral het Marokkaanse VN-contingent liep harde klappen op. Vijf man uit hun gelederen werden gedood en 36 gewond. Ook werd een Pakistaan dodelijk getroffen. Voorts raakten drie Fransen en een Amerikaan gewond. Over het precieze aantal doden en gewonden onder de Somaliërs was vanmorgen nog weinig bekend, maar sommigen spraken de vrees uit dat dit in totaal in de honderden liep. Een ziekenhuis zei dat er zeker zestig doden waren gevallen.

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren verklaard dat de vooral door de Verenigde Staten gedragen VN-actie in Somalië van de afgelopen dagen voorbij is. Clinton noemde de actie op een persconferentie een succes. Hij zei dat hij over het verloop van de operatie op de hoogte was gesteld door de chef-staf, generaal Colin Powell. “Zijn strijdkrachten (die van Aideed) waren verantwoordelijk voor de ergste aanval op leden van een VN-vredesmacht in drie decennia. Dat konden we niet ongestraft laten passeren”, aldus Clinton.

De troepen van de VN die aan de actie van gisteren tegen Aideed deelnamen hebben zich inmiddels uit hun stellingen in de betreffende wijk teruggetrokken. In Mogadishu was het vanmorgen rustig.

Over de verblijfplaats van Aideed bestaat intussen onzekerheid. Aanvankelijk circuleerde het gerucht dat hij zich met ruim honderd gewapende aanhangers in een ziekenhuis had verscholen, maar dit werd later niet bevestigd. De VN-gezant voor Somalië, Jonathan Howe, verklaarde dat onderzoek had uitgewezen dat Aideed verantwoordelijk was voor de dood van de 23 Pakistanen en dat hij derhalve diende te worden gearresteerd. De Veiligheidsraad had eerder in een resolutie verklaard dat de schuldigen van het bloedbad onder de Pakistanen voor de rechter dienden te worden gebracht. Daarbij was Aideed echter niet uitdrukkelijk genoemd. Nog onduidelijk is wie Aideed precies zal berechten, als hij al zou worden gearresteerd.

De VN beschouwen Aideed als een der hoofdschuldigen aan de dood van circa 350.000 Somaliërs als gevolg van aanhoudende gevechten tussen verschillende milities waaronder die van Aideed. Aideeds dochter Faduma Farah vergeleek vanmorgen haar vader met Mahatma Gandhi, de Indiase kampioen van het geweldloze verzet. “Hij (Aideed) is de Gandhi van Somalië en iedereen houdt van hem. Hij is een man van de vrede.” (Reuter, AP, AFP)