Vier jaar en tbs na mishandeling kind

AMSTERDAM, 18 JUNI. Een stiefvader en moeder mishandelden in augustus vorig jaar hun 10-jarige (stief)zoon tot de dood er op volgde.

De advocaat-generaal mr. Al eiste gisteren tegen hen voor het gerechtshof in Amsterdam vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij eiste deze straf omdat er volgens hem kans op herhaling is. Dagenlang werd de jongen vastgebonden, omdat hij niet zindelijk was. Hij werd geschopt en geslagen. Omdat de jongen zich telkens wist los te rukken, snoerde de stiefvader de touwen en riemen steeds strakker aan. Ook kreeg de jongen een vuile luier over het hoofd gebonden. Hij overleed in de nacht van 3 op 4 augustus vorig jaar. Volgens psychiater Van Renesse van het Pieter Baan Centrum zijn de moeder en de stiefvader sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij noemde hen incompetente ouders, die nauwelijks zelfstandig kunnen opereren. Het RIAGG en andere hulpinstanties zijn volgens hem tekort geschoten. Het hof doet op 28 juni uitspraak.