Susanna Tamaro

Susanna Tamaro: Love en andere verhalen (Per voce sola). Vert. Rosita Steenbeek. Uitg. Wereldbibliotheek, 173 blz. Prijs ƒ 29,50.

Ouders die niet weten dat hun kind misbruikt wordt zullen reageren als de moeder van Dorrie in het eerste verhaal van de bundel Love en andere verhalen van Susanna Tamaro (1957). "Toen ik langs de badkamer liep heb ik naar binnen gegluurd en zag ik dat ze aan het dansen waren', zegt de naëve moeder over het samenzijn van haar man met de tegenstribbelende Dorrie. In werkelijkheid wordt het kind al weken door haar vader lastig gevallen. "Overdag is mijn vader advocaat maar 's nachts is hij een menseneter', schrijft zij in een opstel over haar vader. Ook in het titelverhaal Love moet een klein zigeunermeisje het ontgelden. Zij hunkert zo naar liefde dat zij van de boosdoener op de brug haar prins op het witte paard maakt. Tamaro, een achternicht van Italo Svevo, beschrijft het vrouwelijk lijden als vanzelfsprekend, het lijkt bijna gewoon. Maar het is juist het weinig nadrukkelijke taalgebruik dat ieder verhaal een mooie glans geeft, en niet een schreeuwende pamflettoon om vrouwen wakker te schudden.

nh 809.20ita

    • Margot Poll