Rai-voorzitter ziet automarkt opleven na slecht jaar 1993

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn de autoverkopen 25 procent lager uitgevallen dan die in de overeenkomstige periode van 1992.

In de eerste drie maanden was de verkoop 33 procent geringer. De markt trekt dus iets aan. Dat heeft algemeen voorzitter G. Worm van de Rai Vereniging vandaag verklaard bij de opening van het nieuwe gebouw van Fiat Auto Nederland.

Worms tekende aan dat de kentekenregistraties van 1992 en 1993 weliswaar niet goed vergelijkbaar zijn, maar dat indien daar rekening mee wordt gehouden een inzinking van 25 procent niet positief kan worden uitgelegd.

Volgens Worms kan de uitkomst dit jaar veel lager uitkomen dan het verkoopcijfer van 500.000 dat de laatste jaren gebruikelijk is. Niettemin dichtte hij de Nederlandse automarkt op langere termijn een goede toekomst toe. Over de ontwikkeling van het Nederlandse autopark bestaan verschillende visie's. Zo rekent het ministerie van verkeer en waterstaat op een totaal van zeven tot acht miljoen personenauto's in het jaar 2010, tegenover 5 miljoen in 1986. Het door Rai ingeschakelde onderzoeksinstituut NEA kwam met aantallen van 6,5 à 7 miljoen. Het Centraal Planbureau becijferde scenario's van 8,3, 7 en 7,8 miljoen.