Raffaele Nigro

Raffaele Nigro: De vuren van het zuiden (I fuochi del basento). Vert. Frans Denissen. Uitg. Wereldbibliotheek, 301 blz. Prijs ƒ 39,50.

Een rover die lezen noch schrijven kan maar de grootste bibliotheek in de wijde omgeving bezit omdat hij hoopt ooit te leren lezen. Gebaseerd op de werkelijkheid en voor een groot deel aangevuld door een wervelende fantasie beschrijft Raffaele Nigro (1947) de geschiedenis van deze rover Francesco Nigro en zijn afstammelingen. De vier generaties vechten in het diepe zuiden van Italië voor "ontvoogding van de boeren'. Tussen de bloedbaden, plunderingen en wraakacties door ontstaan prachtige liefdes. Kinderen worden geboren, sommige als rover, andere als heilige. Maar steeds met hetzelfde doel voor ogen: strijden tegen de koning en voor een vrij land. Een zoon van Francesco, de heilige Raffaele Arcangelo, ("een man die aan handen, voeten en borst bloedt, als ware hij het evenbeeld van de gewonde Christus zelve') is met geneeskundige en wonderlijke gaven begenadigd. Hij richt een eigen Huis voor zieken en armen op maar ontvangt daar net zo gemakkelijke de capi van de roversbendes, al was het maar omdat zijn eigen broer er tussen zou kunnen zitten. Naast de sfeer van een intiem familiealbum ademt De vuren van het zuiden ook die van een geschiedenisboek, over de periode tussen 1784 en 1861 (toen de eenheid van Italië werd ingezet). Nigro ontving in Italië voor zijn debuut De vuren van het zuiden in 1987 de Supercampiello en de critici maakten terecht een vergelijking met Gabriel Garcá Márquez' Honderd jaar eenzaamheid.

    • Margot Poll